Saját KB bal
Saját KB jobb

Ebadóval büntetik Zalaapátiban az önjelölt állatmentőket

Nem csak a termőföld, az ingatlanok, a magas építmények, de az ebek megadóztatására is akad példa Magyarországon, amióta az ez évtől kivethető új helyi közterheknek jószerivel csak a fantázia szab határt. A régi helyi adókhoz is bátrabban nyúlnak a képviselőtestületek – írja a Világazdaság.

Az adótörvények tavaly év végi módosításával jelentősen kibővült a települések adóztatási mozgástere. A részben-egészében az önkormányzatokra hárított szociális segélyezés fedezeteként (is) szolgáló úgynevezett települési adókkal azonban egyelőre csínján bánnak a helyhatóságok, annak ellenére, hogy elvileg bármilyen adót kivethetnek, ha azt törvény nem tiltja, illetve amely nem ütközik egyéb, törvényben meghatározott közteherrel.

A törvényalkotók talán nem is gondoltak rá, de a települési adók akár nyomásgyakorlásra is használhatók: Zalaapátiban ugyanis a híradások szerint csak azért vezettek be ebadót, hogy a helyi önjelölt állatmentőket rábírják, tegyék át székhelyüket a településen kívülre. Ezt az is alátámasztja, hogy az ebadót csak annak kell megfizetni, aki három kutyánál többet tart, 10-nél több eb esetében azonban már ebenként 100 ezer forint az adó összege – olvasható a Világgazdaság oldalán.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...