Megalakult az Országos Állatvédelmi Ügyelet

Csapatunk egy olyan, az országban egyedülálló kezdeményezés, ami egy álmot akar valóra váltani. Azt az álmot, hogy összefogja az összes állatvédőt, és együttes erővel minél több kidobott és elveszett kutyát, macskát és egyéb állatot megmentünk – írja a szervezet közleményében.

  • Céljuk az országban kóborló állatokat, kutyákat és macskákat fedél alá juttatni. Ideális esetben chipnézés után vissza a gazdihoz, de ha ez nem lehetséges, akkor állatmentő szervezetnél vagy ideiglenes befogadónál elhelyezni, akik gazdát keresnek nekik. A gazdikeresés nem fő céljuk, de ebben is tudnak segíteni a Facebook-oldalukon keresztül, elsősorban az egyéni állatmentőknek és kisebb szervezeteknek.
  • Küldetésük összefogni az országban működő egyéni állatmentőket és szervezeteket, hogy minél hatékonyabban tudjanak együtt állatokat menteni,
  • valamint felvilágosítani mindenkit, mit tegyen, ha kóbor állatot lát.

Szilveszter előtt álltak össze többen állatvédők, létrehozva a Szilveszteri Ügyelet oldalt, azzal a céllal, hogy a szilveszteri durrogtatások alatt elkóborló kutyákat hazajuttassák. Önkénteseket fogtak össze, volt, aki chipolvasóval rendelkezett, volt, aki kocsival, mások segítségükre voltak a chipek ellenőrzésében, egyesek pedig őket koordinálták.

Ez nagyon jól sikerült, és ugyan pontos adatuk nincs, hogy hány kutyát sikerült az utcáról megmenteni, mert nem „húzták a strigulákat”, de készítettek egy gyors felmérést 18 önkéntesük között. Ők 49 kutyát vittek haza, és 28-at ideiglenes befogadónál helyeztek el, tehát összesen 77 kutyán segítettek. A Szilveszteri Ügyelethez 600 főnél is többen csatlakoztak, és ugyan közülük nem mindenki vett részt a mentésekben, de az biztos, hogy a fenti számnak a többszöröse azon kutyák száma, akiket olyan emberek juttattak haza, akik bulizás helyett az állatmentést választották Szilveszterkor és az utána következő napokban. Ezen a sikeren felbuzdulva úgy döntöttek, hogy nem hagyják veszni ezt a kezdeményezést, és tovább folytatják a megkezdett munkát egész évben.

Ezért még ugyanazon a héten megalakult az Országos Állatvédelmi Ügyelet. A megalakulást követő első héten közel ötven önkéntes és több szervezet jelentkezett, tehát nagyon sok ember van, aki hasonlóan gondolkozik, mint ők. Szeretnének minél több kóbor ebet hazajuttatni, vagy ennek híján befogadóhoz adni. Ezért keresnek továbbra is minden olyan önkéntest, aki ebben segítene nekik az ország egész területén. Akár már egyedül vagy szervezettel állatot ment, akár csak szeretne segíteni az állatokon, vegye fel velük a kapcsolatot az [email protected] email címen, vagy a Facebook-oldalukon. Szükségük van chipolvasóval rendelkező állatvédőkre, fuvart vállalókra, ideiglenes befogadókra, megyei koordinátorokra és Facebook-szerkesztőkre, állategészségügyi koordinátorokra és weboldal-készítőkre is. Tehát, aki szeretne segíteni az állatokon, annak csak az akaratára van szükségük, és ők tudnak adni neki testhezálló feladatot. Szervezetekkel is keresik a kapcsolatot, hogy megtalálják az együttműködés lehetőségeit.

Azt is nagyon fontosnak tarták, hogy megváltoztassák az emberek hozzáállását a kóbor állatokhoz. Nagyon sokan nem tudják, mi a teendő, ha kutyát találnak az utcán. Pedig egy kóbor kutya rengeteg veszélynek van kitéve: felehet valami mérgezőt, elütheti egy autó, megtámadhatja egy másik kutya, megfagyhat a hidegben és még sorolhatnánk. Ezért nagyon fontos, hogy ha ilyet látunk, azonnal cselekedjünk. Egyik lelkes önkéntesük segítségével telefonügyeletet is működtetnek, ahol be tudják jelenteni a talált kutyákat.

 

Facebook: https://www.facebook.com/allatvedelmiugyelet

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...