Kutyaharapás, kutyatámadás jogi következményeiről

Kutyaharapás, kutyatámadás jogi következményeiről

2013 JÚL 17  |  Hasznos

Sajnos egyre több kutyatámadásról szóló hírrel szembesülhetünk a médiában, melynek oka sok esetben a felelőtlen, nem megfelelő állattartás. Jelen cikkben azonban nem ezen okokat kívánjuk boncolgatni, hanem arra keressük a választ, hogy milyen következményekkel járhat egy gazdának, ha a kutyája megharap, megtámad valakit.

Amennyiben a kutya nyolc napon belül gyógyuló sérülés okoz, a gazda közigazgatási bírságot kaphat, és felelősségének megállapítására szabálysértési eljárás is indulhat ellene. Amennyiben a kutya maradandó fogyatékosságot okoz (pl. ilyen lehet egy ujj leharapása) a gazda akár 3 évig, ha életveszélyes sérülést okoz, akkor pedig akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A büntetőjogi felelősség mellett a kártérítési felelősség is felmerülhet, azaz meg kell téríteni minden olyan kárt, amelyet a kutya okozott: pl. megrongált öltözet, orvosi költségek vagy akár a sérülés miatt elmaradt jövedelem.

Az utóbbi években egyre több kártérítési per indul kutyatámadások miatt, párhuzamosan a szabálysértési - vagy büntetőeljárásokkal. Viszonylag gyakran válnak kutyatámadás áldozataivá a postások. Például pár éve indított egy kártérítési pert egy postás, mert megharapta egy kutya, amikor megpróbálta a postaládába betenni az újságot az egyik körbekerített háznál. A gazdával szemben szabálysértési eljárás indult veszélyeztetés kutyával címen. Az eljárást azonban megszüntetették arra hivatkozással, hogy a gazda körültekintően járt el az ügyben: kerítésen belül tartotta a kutyáját, valamint a kerítésre „harapós kutya” feliratú táblát is tett ki, a bíróság szerint a postásnak tisztában kellett lennie a kutya kiszámíthatatlanságával. Az elsőfokú bíróság azt állapította meg, hogy a gazda a tőle elvárható módon járt el, így nincs megtérítési kötelezettsége. A felülvizsgálati eljárás eredményeképp azonban a Legfelsőbb Bíróság már nem így gondolta: azt mondta ítéletében, hogy attól még, hogy a szabálysértési eljárást megszüntették a gazdával szemben, állattartóként a megtérítési kötelezettsége fennáll, helyt kell állnia a kárért, amit a kutyája a postásnak okozott. Így meg kellett téríteni a támadásból eredő orvosi költségeket, valamint a postás munkakieséséből fakadó jövedelem kiesést is.

Egy másik bírósági esetben az alperes kutyái megtámadták a felperest, aki az ebből származó sérülései miatt több műtéten esett át. Az alperes büntetőjogi felelősségét maradandó fogyatékosságot okozó gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége miatt a bíróság jogerős ítéletével megállapította. Ezt követően a felperes kártérítési pert indított, melyben 2.000.000 Ft nem vagyoni kára megtérítését kérte. A bíróság - a keresetet nagyobbrészt alaposnak tartva - kötelezte az alperest, hogy fizessen 1.061.613 Ft-ot felperesnek. A bíróság ebben az ügyben a szakértői véleményben megállapított 20%-os munkaképesség-csökkenést, a támadással okozati összefüggésben álló maradandó fogyatékosságot és a megtámadott személy pszichés megbetegedését (kialakult pánikbetegségét) értékelte. Mivel az alperes a megítélt összeget sokallta felülvizsgálati eljárást indított, de a kérelmét elutasította a Legfelsőbb Bíróság, arra hivatkozással, hogy a nem vagyoni kártérítés nem tekinthető eltúlzottnak a bizonyítási eljárás alapján, ezen bírói fórum is az orvos szakértői véleményt vette alapul döntésénél, mely megállapította, hogy a kutyák támadásával okozati összefüggésben áll a maradandó fogyatékosság, valamint a pszichés károsodás is.

A kutyatámadásokkal, harapásokkal kapcsolatos szabálysértési, büntető – vagy polgári eljárásokban egyértelműen kiemelt jelentősége van a bírói döntés meghozatalánál az orvos szakértői véleménynek (sebesülés súlyossága, maradandó fogyatékosság megállapítása stb.), valamint sok esetben a helyszíni szemlének is (pl. kerítés megfelelőségének vizsgálata, figyelmezető felirat elhelyezése stb.).

Minden felelős gazdának tisztában kell lennie azzal, hogy hiába a kutya okoz sérülést másnak, amennyiben bizonyítást nyer, hogy a kutya nem megfelelő tartása vagy a gazda felelőtlensége miatt következett be a sérülés, a büntetőjogi és kártérítési felelőssége egyaránt fennállhat a gazdának.


Dr. Sziládi-Kovács Hajnalka
ügyvéd

 

Forrás: ( BH 2004.6.257.; Legf. Bír. Pfv. III. 21.334/2007.)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

220Volt Magyarország Kft.

220Volt Magyarország Kft.

Costa Coffee Hungary

Costa Coffee Hungary

Művész Kávéház és Étterem

Művész Kávéház és Étterem

Majorka kávézó és söröző

Majorka kávézó és söröző