Kiránduljunk kutyával! A Börzsöny rejtett kincse, a Csarna-völgy

Kiránduljunk kutyával! A Börzsöny rejtett kincse, a Csarna-völgy

2019 FEB 07  |  Hasznos

Az utóbbi hónapokban egy tervezett kisvasút-beruházással kapcsolatban hatalmas médiafigyelmet kapott a Börzsöny, amúgy békés elzártságban és nyugalomban létező, érintetlen természeti kincse, a Csarna-völgy. A vita természetesen elfajult, szájkaratésok feszültek egymásnak az interneten, és boldog-boldogtalan a Csarna-völgyről vitázott. Arról, hogy milyen élőlények élnek itt, miért érdemel ez a terület kiemelt figyelmet, vagy egyáltalán, hol van az a Csarna-völgy, már kevesebb szó esett. Mivel én hiszem, ha látom típus vagyok, ezért felkerekedtünk, hogy saját szemünkkel lássuk a völgyet, és ha már arra jártunk, a környező dombokat is megmásztuk. Javaslom, hogy kövessétek a példánkat, mert lélegzetelállító élményben lesz részetek!

 

 

A Csarna-völgy (vagy más néven Fekete-völgy), a Börzsöny észak-nyugati részén található, a szlovák határtól nem messze. Kemencéről a kék jelzést követve gyalogosan, az erdei úton autóval, vagy nyári időszakban kisvasúttal közelíthetjük meg a Feketevölgy Panziót. Innentől, a túra további része viszont már fokozottan védett területen halad: kutyáinkat pórázon vezetve, csak a kijelölt ösvényen gyalogoljunk. Amennyiben fittnek és kalandvágyónak érezzük magunkat, érdemes a völgy felkeresése előtt egy rövid kitérőt tennünk a piros jelzésen a Jancsi-hegy és a Salgóvár felé. Számoljunk azzal, hogy az emelkedők meredekek, az út pedig keskeny, így ez a túra viszonylag erős fizikai igénybevételt jelent. A Jancsi-hegyről a kilátás azonban valóban lenyűgöző, szerencsés esetben a Nagy-Hideg-hegyet és a Csóványost is megcsodálhatjuk. Salgóvártól már lejt a terep, a piros kereszt, majd a kék sáv jelzést követve érhetjük el a Hamuházat, és ezzel a Csarna-völgyet, ahonnan az elhagyott kisvasút síneit (és a kék jelzést) követve érkezünk vissza a panzióhoz.

 kutyabarat kutyabarát

Kellemes tempójú, szintemelkedések nélküli, de korántsem eseménytelen túrát tartogat maga a völgy is. Akár a panziótól, akár a Hamuháztól indulunk, végtelen nyugalom és a patak csobogása lesz a társunk. Az útvonal szinte végig az elhagyott, romos kisvasút sínek mellett visz. Fontos, hogy a sínekre, betonelemekre ne másszunk fel, ne engedjük a kutyánkat sem a közelükbe, mert ezek csúszósak, balesetveszélyesek!

 kutyabarat kutyabarát

Mi téli időben jártuk végig a túrát, és míg a bérceken jeges szél fújt, a völgyben kellemes, tavaszias hangulat volt: olvadt a jég, csordogált a patak. Biztos vagyok benne, hogy bármely évszakban felemelő élmény ez a túra. Tatyi különösen élvezte a patakon való többszöri átkelést, és az itt élő állatok nyomainak szaglászását. Muflonokkal találkoztunk, de láttuk őzek, vaddisznók és borz nyomát is. Sőt, merem remélni, hogy nem csalt a szemünk, és talán hiúzét is, ami azért különleges, mert Magyarországon a hiúzpopuláció mindössze 10-15 egyedet számlál. Közülük egyet nemrégiben lencsevégre kaptak ezen a környéken, és bár nem mondanám, hogy azóta hiúzturisták lepték el a terepet, de ha már erre járunk, érdemes tudni, hogy ez a korábban hazánkban kihalt, méltóságteljes ragadozó is itt portyázik.

kutyabarat kutyabarát

A Csarna-völgyben és a környező, védelem alatt álló, 900 hektáros területen élnek még foltos szalamandrák, parlagi sasok és fekete gólyák is. Ezek a fajok mind fokozott védelmet élveznek, ezért, itt is, mint máshol is a természetben, figyeljünk rá, hogy ne hagyjuk kézzelfogható nyomát a látogatásunknak, őrizzük meg a terület szépségét és tisztaságát az utánunk jövőknek is!

 

Bujdosó-Szalay Adél/ @tatyiandme

(Kutyabarát.hu)

Fotók: Bujdosó-Szalay Adél

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

KOLBice Dohány STR

KOLBice Dohány STR

2PETS kisállateledel és felszerelés, webshop

2PETS kisállateledel és felszerelés, webshop

Anonymus Bar and More

Anonymus Bar and More

Horog Étterem - Delicatesse

Horog Étterem - Delicatesse