Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutatók szerint a kutyák nem is olyan okosak, ahogyan azt eddig gondoltuk

Hűséges, imádnivaló élőlények, de a tudósok legújabb felfedezése lekicsinyli képességeiket. Ezen valószínűleg minden jóérzésű gazda azonnal felháborodik, úgyhogy nézzük meg, mi lehet a következtetés oka. A kutatók azt találták, hogy más állatokhoz képest az ebek egyáltalán nem kiemelkedő képességűek.

 

Az Exeter és a Canterbury Christ Church Egyetem kutatói több mint 300, az állati elmével foglalkozó tanulmányt vizsgáltak át. A vizsgálatok összehasonlították a kutyák kognitív képességeit más háziállatokkal, közösségi vadászokkal és húsevőkkel, például farkasokkal, medvékkel, oroszlánokkal és hiénákkal. Stephen Lea professzor, az Exeter Egyetem professzora szerint a kutatás számos esetben „túlértelmezést” talált a kutyák képességeinek javára.

– A munka során úgy tűnt számunkra, hogy a kutya-kogníciós kutatás számos tanulmánya „bizonyítja”, hogy milyen okos kutyák vannak – mondta Prof. Lea. – Gyakran hasonlítják őket a csimpánzokhoz, és amikor a kutyák nyernek, azt valami kivételes dolognak tekintik. Mégis, minden egyes esetben találtak más olyan fajokat is, amelyek legalább ugyanolyan jól megcsinálták a feladatokat, mint a kutyák. –

A vizsgálat az érzékszervi észlelésre, a fizikai észlelésre, a térbeli észlelésre, a közösségi észlelésre és az öntudatra koncentrált. Dr. Britta Osthaus a Canterbury Christ Church Egyetemről úgy gondolja, hogy a kutyák fejlődése „nem tűnik kivételesnek”, hogyha összehasonlítjuk őket más háziállatokkal, közösségi vadászokkal és húsevőkkel.

A kutatók szerint a kutyáknak nem teszünk azzal túl jót, hogy túl sokat várunk tőlük és túl nagyra értékeljük képességeiket. – A kutyák kutyák, és figyelembe kell vennünk igényeiket és valódi képességeiket, amikor azt vizsgáljuk, hogy hogyan kezeljük őket – mondta Britta Osthaus. A kecskék, a sertések, a fókák és az oroszlánfókák ugyanolyan ügyesen képesek például az emberi mutatást követni, mint az ebek. A sertések egyformán alkalmasak arra, hogy az embereket szaggal azonosítsák, míg a juhok, a galambok és a csimpánzok az emberek arcát is képesek azonosítani.

A macskák legalább olyanok, mint a kutyák, amikor az embereket hangjuk alapján azonosítják. A szamarak, öszvérek és a lovak ugyanúgy megtalálják az akadályok közül a kiutat, mint az ebek, a farkasok, mosómedvék és a hiénák pedig képesek meghúzni egy zsinórt, hogy ételhez jussanak. A delfinek, a csimpánzok, az óriás pandák, az amerikai borzok és a vidrák két fajtája képesek az eszközhasználatra. A kutyákkal ellentétben a sertések, a galambok és a csimpánzok még arra is képesek visszaemlékezni, hogy egy esemény során mi, mikor és hol történt. A kutatás a „Learning & Behavior” folyóiratban jelent meg.

 

Még több kutatás:

A szukák, a munkakutyák és a tömpe orrú fajták jobban figyelnek társaikra, mint a többiek

Növeli az esélyed a boldogságra és a sikerre, ha kiskedvenced van

A gazdik egy kutatásban kamusírásba kezdtek, hogy megnézzék, mennyire együtt érző kutyájuk

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...