Saját KB bal
Saját KB jobb

5 módja a szeretetünk kifejezésének, amit kutyáink meg is értenek

Jó esetben a gazdi imádja kutyáját, akit ő maga vállalt, és minden lehetséges módon igyekszik is kimutatni. Azonban mivel mi emberi ésszel gondolkodunk, olykor nem is tudjuk biztosan, melyek azok a tárgyak vagy tettek, amellyel valóban ki tudjuk fejezni kedvencünk iránt érzett szeretetünket. Hiába a sok finom étel, kutyajáték vagy csini nyakörv: ahhoz, hogy megértse, mit érzünk iránta, a saját nyelvén kell beszélnünk hozzá. Íme pár remek módja a közös nyelvnek.

 

1. Fülvakarás

Bizonyára sokan tapasztaltuk már, mikor egy jó kis fülvakarásnál kutyánk szinte beledől kezünkbe és transzba esik. Egyszerű a magyarázat: a fültő megvakarása valóban – fizikailag elvarázsolja kedvenceinket, olyan jó érzést okoz nekik. A kutya füle tele van idegvégződésekkel, amelyek impulzusokat küldenek a szervezeten keresztül, így felszabadítva az endorfinokat. Ezek a hormonok fájdalomcsillapító hatásúak és természetes „gyógyszerként” is funkcionálnak, akkor is ezek szabadulnak fel, amikor a kutyák boldognak érzik magukat. Amikor a fül simogatásával, megvakarásával fejezzük ki szeretetünket, biztosak lehetünk benne, hogy az ebek megkapják az üzenetet.

 

2. Kézből etetés

Sokan azt gondolják, hogy a fűszeres, ízes, emberi ízlésnek megfelelő ételekkel fejezhető ki legjobban a törődés, és bár abban igazuk van, hogy hozzánk hasonlóan a kutyák szívéhez vezető egyik út biztosan a gyomron át vezet, de a titok nyitja nem az ízeken, hanem abban áll, hogy hogyan adjuk az ételt. Egyes szakértők alapvető fontosságúnak tartják a kézből etetést: ez nem csak azt jelzi, hogy mi vagyunk az élelem-szolgáltatók, de csökkenti az élelmiszer-agressziót, és a bensőséges tapasztalat erős kötést alakít ki. Ahogy a kutyánk idősebb lesz, a kézzel történő etetés szükségessége csökkenhet, de a kezdeti nevelés során ez egy nagyszerű módja annak, hogy megmutassuk kedvencünknek, hogy törődünk vele. Azért csak óvatosan: túlzásba sem szabad vinni!

 

3. Mondjuk meg, hogy szeretjük

Egy nemrégiben megjelent tanulmány azt állapította meg, hogy a kutyák valóban megértik az emberi beszédet. Az ebeket egy MRI-szkennerben tanulmányozták, amely azt mutatta, hogy a legnagyobb boldogság számukra az, amikor nem csak dicső hangokat hallanak, hanem dicsérő szavakat is. Ez azt sugallja, hogy nemcsak a hangunkat hallgatják, hanem értelmet is kinyernek a szavakból. Tehát néha egyszerűen csak mondjuk el nekik, mennyire szeretjük őket, ez is egy nagyszerű módja annak, hogy kifejezzük, mit érzünk.

 

4. Tanítsuk

A gyakorlatok és a pozitív megerősítés kiváló módja annak, hogy kommunikáljunk kedvencünkkel, és a kutyánk tanítása megadja a lehetőséget, hogy erősebbé tegye a köztünk lévő kötődést. Lehetővé teszi, hogy kedvenc motivációs formáival neveljük, legyen az étel, dicséret vagy játék, és úgy fog ránk tekinteni, mint a leginkább szeretett dolgok szolgáltatója. Látni és érteni fogja, hogy a közös munkától boldog lesz a gazdi, és cserébe őt is boldoggá teszi, így mutathatjuk meg egymás iránti szeretetünket.

 

5. Tanuljuk meg értelmezni, mit mond ő

Sokan nem tudják, de kutyáink titokban sokmindent utálnak: ilyen például, ha megöleljük őket, és sokszor a közvetlen, hirtelen megközelítésnek sem örülnek. Az ebek ügyesen ki tudják fejezni magukat a testbeszédükön keresztül, ha mi, emberek tudjuk, mit kell néznünk. Azáltal, hogy megtanuljuk értelmezni őket, csökkenthetjük az általuk átélt stresszt és az időt, ami értetlenségben telik. Ez növeli a bizalmat és építi a szeretetteljes kapcsolatot.

 

Ezeket is ajánljuk:

A gügyögés javítja kapcsolatunkat kutyánkkal?

Van bármi tudományos magyarázat arra, hogy kutyánk valóban szeret minket?

Japán tudósok: megérzik a kutyák, ha hazudunk nekik

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...