Figyelem - A városok sem mentesek az élősködőktől

Figyelem - A városok sem mentesek az élősködőktől

2018 JÚL 04  |  Hasznos

Bár a hideg hónapok kissé visszavetik ugyan a jelenlétüket, de sajnos már sem idő, sem helyszín nem élvez védettséget az élősködőkkel szemben. Ha azt hisszük, hogy a városban biztonságban vagyunk a kullancsoktól és egyéb vérszívóktól, akkor sajnos nagyon tévedünk – a helyi parkokban, futtatókon, sőt, a játszótereken is megtalálhatók a veszélyes élősködők. Egy talpalatnyi hely sincs, ahol ne kellene a megfelelő védelemről gondoskodnunk.

Alapszabály: csak azzal nem történik semmi, aki nem csinál semmit. Szerencsére a városi kutyák is egyre több lehetőséget kapnak, hogy felelős gazdijaikkal kimozduljanak a szabadba egy kis kirándulásra, aktívan éljenek. Ez azonban azzal jár, hogy már nem csak a természet lágy ölén kell figyelmesnek lennünk, ha a betegségeket terjesztő élősködők elleni védelemről van szó.

Ha nem járunk városon kívül kutyánkkal, és emiatt nem gondoltunk még az élősködők elleni védelemre, itt az ideje, hogy mégis körbejárjuk a kérdést. Sajnos elérkezett az az idő, mikor már városon belül sem ülhetünk be vele „büntetlenül” egy kerthelyiségbe egy üdítőre, nem futtathatjuk meg a városi folyóparton anélkül, hogy ne gondoskodnánk megfelelő védelemről.


Hazánkban a magas rizikójú városok ezekhez a területekhez esnek közel: a nyugati, délnyugati megyék közül főleg Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Vas és Veszprém megye, északon elsősorban Nógrád és Borsod megye, illetve az Északi-középhegység.


Hogy kerülhetnek a városi környezetbe?

- Az élősködők érkezhetnek egyenesen külföldről: szerencsére egyre több házikedvencet visznek el a családi üdülésre – legyen az belföldi vagy külföldi út. Ez azonban azzal jár, hogy az itthon még ismeretlen vérszívók is egyenesen a városba érkeznek. Az orvosok figyelmeztetnek: a legtöbb külföldről behurcolt élősködőkkel szemben nem biztos, hogy megfelelő lesz a kutyák jelenlegi védettsége.

- A szúnyogok mindenhol jelen vannak, a városokon belül pedig különösen nehézkes az irtásuk. Sajnos nem csupán kellemetlen viszketést okoznak, hanem az egyik legsúlyosabb betegséget, a szívférgességet is ők terjesztik.

- A bolhák elterjedésére általában koszos, ápolatlan közegben lehet számítani, de mindenhol jelen vannak a környezetünkben.

- A kullancsokat behozzák a közeli erdőben kiránduló, túrákon részt vevő kutyák, emberek vagy más állatok – gondoljunk csak a városi madarakra.

Válasszunk körültekintően védekezési módszert, lehetőleg olyat, ami mindegyik főbb élősködő ellen védelmet biztosít, nem csak elpusztítja a már az állaton lévő élősködőket, de távoltartó hatással is bír, ezzel minimalizálva a fertőződés kockázatát.

Ide kattintva találsz megfelelő megoldást a biztonságos városi kutyázásra.

 

Ezeket is ajánljuk:

Mitől jó egy élősködők ellen védelmet ígérő szer?

Kutyával kirándulni maga a szabadság – viszont ezeket sose felejtsd el indulás előtt

 

 

(kutyabarát.hu)

PR

Fotók: pexels.com

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Hévízi Tourinform Iroda

Hévízi Tourinform Iroda

Futrinka utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület

Futrinka utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület

Alsóörs Marina Hotel

Alsóörs Marina Hotel

Anytime Café

Anytime Café