Kutyáink közt is gyakori a súlyos pollenallergia

Berobbant a tavasz, és ezzel együtt kezdetét vette az allergia szezon, ami évről évre egyre több embert betegít meg. De mi a helyzet a kutyákkal? Ők is szenvednek a pollentől? Sokszor elsőre nem is erre gyanakodnánk, így érdemes ismerni az előjeleket, tüneteket és a kezelési lehetőségeket.

 

Sajnos kedvenceink körében is mind gyakrabban fordulnak elő az allergiá megbetegedések, a tavasz és a virágzás beköszöntével a pollen már egyre több háziállatot irritál kontrollálhatatlan mértékben.

Vegyük észre a hirtelen nyalakodást, vakarózást

A legtöbb kutya az emberekkel ellentétben a pollen hatására nem tüsszögni vagy köhögni kezd. Sokkal inkább jellemző, hogy a pollen megül a szőrükben, fülükben vagy a mancsuk között, így hirtelen vakarózni, nyalni és harapdálni kezdik magukat. Ezek a bőr megnyugtatására irányulnak, azonban pont az ellenkezőjét érik el. Szőrhulláshoz, felületi vagy súlyosabb sérülésekhez, fertőzéshez vezethet, a pollen pedig súlyos fülgyulladást eredményezhet.

Ezekre a tünetekre figyeljünk pollen szezonban

– Viszkető, vörös, nedvedző vagy épp kiszáradt bőr

– Viszkető, nedves, vörös szemek

– Viszkető hát és faroktő

– Tüsszögés

– Hányás

– Hasmenés

– Horkolás a gyulladt torok miatt

– A mancs folyamatos rágása, nyalása

Hogy tudunk segíteni rajtuk?

Természetesen a lehető legbiztosabb, ha bármelyik tünet előfordul, első utunk az állatorvoshoz vezessen. De addig is íme pár tipp a bajok megelőzésére vagy ideiglenes kezelésére:

– Naponta többször töröljük át kutyánk szőrét és tappancsait egy nedves törülközővel

– Gyakrabban fürdessük hypoallergén samponnal

– Kérjünk tanácsot kozmetikustól, léteznek aloe tartalmú spray-k, amelyek csökkentik a pollen allergizáló hatását

– Az omega 3 zsírsavakat tartalmazó halolaj kapszulák csökkenthetik a gyulladást, ami viszont csökkenti az allergénekre gyakorolt hatást

Mivel árthatunk a legtöbbet

Mint minden kutya betegséget, ezt sem kezelhetjük kontroll nélkül embereknek szánt gyógyszerekkel. Tilos állatorvos javaslata és beleegyezése nélkül bármilyen allergia elleni készítményt adnunk kedvencünknek, mert akár a halálát is okozhatjuk.

 

Ezeket is hasznosnak találhatod:

Lehet kutyabarát a kertünk

Segítség, érzékeny a kutyusom!

Kutyabőrben betegen

 

 

(kutyabarát.hu)
Forrás: gpb

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...