Még itt a tél, ezekre figyeljetek!

Március elején járunk, mégis csak most mutatta meg igazi arcát a tél. Azon kívül, hogy mi jól felöltözünk és védjük magunkat az időjárással szemben, fontos, hogy ebben az időszakban kedvencünkről is megfelelően gondoskodjunk. Akár kinti, akár benti kutyáról van szó, mindenképp külön figyelmet kell fordítani ebünkre a téli hidegben, fagyban.

Néhány tipp, mire figyeljünk oda:

1. Ha kerti kutyád van (vagy benti, de ha elmész otthonról kint szoktad hagyni a kertben), mindig figyelj arra, hogy:

a, A vizes-kajás tálja ne legyen befagyva, mindig legyen friss vize.

b, Legyen fedett, száraz, meleg fekhelye, kuckója. A kutyaházat szigeteld, vagy béleld ki szalmával.

c, Ha sokat van kint a hidegben, adj neki többet enni. Ez is segít a megfelelő testhőmérséklet fenntartásában.

d, Akár kinti, akár kinti-benti kutyáról van szó, nagyon fontos, hogy extrém hidegben, tartós fagyban, ne maradjon kint hosszabb időre. Ha máskor nem is, legalább ilyenkor engedd be a garázsba, vagy az előszobába, hiszen a kutyák is meg tudnak fagyni.

2. Vannak olyan kutyafajták, amelyeknek a szőre megvédi őket a hidegtől. Viszont vannak rövid, vagy ritkás szőrűek, akiknek a bundája sajnos nem szigetel megfelelően. Őket semmiképpen nem szabad hosszú időre kint hagyni a hidegben. Ha pedig rövidszőrű kutyáddal sétálni indultok, érdemes rá kutyaruhát adni, sokat számít.

3. Ha kutyusodnak hosszú a szőre, akkor is oda kell rá figyelni a téli időszakban, hiszen a talpa közé, illetve a szőrére is ráfagyhat a hó. Ezt mindig érdemes megnézni és letakarítani.

4. Séta után amiatt is szükséges talpat takarítani, mert sajnos sok helyen homok helyett még most is sózzák a járdákat (vagy valamilyen más szintetikus szerrel jégtelenítik), és ez marhatja kedvenced tappancsát.

5. Ha kedvenced bőre érzékeny, télen érdemes a tappancs párnáit egy arra alkalmas krémmel kezelni, ezzel védve a kiszáradástól.

6. Télen a kora reggeli és esti séták alkalmával használj világítós nyakörvet, akár láthatósági mellénnyel kombinálva. Ezek segítenek abban, hogy kutyádat sötétben is szemmel tudd tartani.

7. Ha szoktatok labdázni, azzal sem kell felhagyni a sötétben; játsszatok fluoreszkáló labdával, amelyet könnyen, akár a mobiltelefon zseblámpájával is újra lehet tölteni.

8. Vigyázz a fagyott, hófedte talajjal is. A jég könnyen felsértheti a kutya lábát, illetve a hó alatt megbújhatnak üvegszilánkok, egyéb cserepek, amik könnyen elvágják a hóban ugrándozó négylábú tappancsát.

9. A kutyák egy része szereti enni a havat, erre is érdemes figyelni, nagy mennyiségben  könnyen megfázást,  vagy torokgyulladást okozhat.

10. Még egy nagyon fontos dolog: járj télen is nyitott szemmel! Ha elhagyott, (át)fagyott állatot látsz, ne menj el mellette! Hívj segítséget, jelezd az állatvédőknek, vagy ha teheted helyezd biztonságba!

Persze a veszélyek mellett a tél gyönyörű, a téli erdő maga a csoda; nagyokat lehet kirándulni, sétálni és a kutyák nagy része imád a hóban játszani.
És nincs is jobb, mint egy téli estén, egy nagy séta után, kedvencünkkel összebújva a kanapén pihenni.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...