A vadászkutyákat is veszélyezteti a nyúlpestis, ami emberre is fertőző lehet

A kutyabarátok között szinte alig ismert ez a betegség: a tularémia, vagy nyúlpestis egy fertőző bakteriális betegség, amely életveszélyes a rágcsálókra, nyulak és a nyúlfélékre nézve, de az emberekre és a kutyákra is fertőző lehet. Miközben a fertőzött vérrel vagy hússal való érintkezés nagyban veszélyezteti a vadászokat, a vadászkutyákra leső fertőzés gyakoriságát szinte még soha nem tanulmányozták. A kutatók most megerősítették hozzánk egészen közel – az osztrák vadászkutyákban a fertőzések előfordulását: a vizsgált állatok hét százaléka pozitív lett a fertőzésre.

 

Gyakoribb a kutyák megfertőződése, mint azt eddig gondolták

A bécsi Állatorvostudományi Egyetem kimutatta a fertőzést az osztrák vadászkutyák egy részében, ez igazolhatja a kérdés intenzívebb megvitatását: hiszen a gyakran tünetmentes állatok további fertőzésveszélyt jelenthetnek a többi kutyára és az emberekre.

A tularémiát a Francisella tularensis baktérium különböző altípusai okozzák, a fertőzés rovarcsípéssel vagy közvetlenül szennyezett széna, fertőzött vér és más anyagok segítségével terjedhet. A beteg állatok nyers húsa is magas kockázattal jár a kórokozók átvitelében a kutyákra és más állatokra.

Másodlagos fertőzés nélkül a kutyák általában nem vagy csak kevés tünetet mutatnak, és hajlamosak a magas természetes ellenállásra a baktériumok alacsony szintjével szemben. Ennek eredményeként eddig kevés figyelmet fordítottak a kutatók tudományos tanulmányozásukra. Mindazonáltal léteznek olyan elméletek, amelyek szerint a kutyák ideiglenes gazdaállatként és további fertőzési forrásként is szolgálhatnak. A vadászokhoz hasonlóan a kutyák közvetlenül érintkezhetnek fertőzött állatokkal, ezért az állatok körében előforduló fertőzések lassan fontos kérdésekké válnak.

A fertőzött kutyák tovább fertőzése lehetséges, de még nem bizonyított

Az egyetem kutatói most először 80 osztrák vadászkutya vérmintáit vizsgálták meg olyan vidéki területekről, ahol magas a tularémia előfordulása. Két független analízis után 5 kutyánál mutatott pozitív eredményt a teszt.

– A körülbelül 7 százalékos gyakoriság azt mutatja, hogy a vadászkutyák is rendszeresen megfertőződhetnek, és ezeket az állatokat hordozóknak is tekinthetjük, ha tüneteket nem is produkálnak – nyilatkozta Annika Posautz kutató. A tudományos alátámasztás még mindig hiányzik, így a kutatók jövőbeli célul tűzték ki ezt maguknak.

 

További egészségügyi kockázatok:

Ezek a tünetek jelezhetik a szívférgességet

Gyorsan halálos lehet, ha kutyánk olyan dolgokat nyel le, amit nem kellene

Így ismerd fel időben kutyád rákos megbetegedését

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...