Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák által megélt stressz 10 intő jele

A legjobb érzés az, mikor hazaérünk, és kutyánk hipersebességgel csóváló farokkal és csillogó szemekkel vár bennünket. Sokféleképpen tudják oldani bennünk a stresszt. Azonban nekünk sem szabad elfelejtenünk, hogy bizony ők is átélhetnek stresszes időszakot, ekkor a mi kötelességünk felismerni és segíteni nekik feloldani.

Még az emberek is nehezen fogalmazzák meg a hátsó folyamatokat, sokszor nincs is konkrét oka, mégsem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Kutyáinknak ráadásul nem áll rendelkezésre a verbális kifejező eszköz, így ők testbeszédükkel, viselkedésükkel tudják jelezni, ha valami nincs rendben.

A Psychology Today eredményei azt mutatják, hogy a kutyák életét is rövidíti, életminőségét rontja a stressz. Hogy segítsünk nekik a lehető legegészségesebb életet élni, ahhoz nem elég a minőségi táplálkozás vagy a sok játék. Ha meg kell küzdeniük egy stressz élménnyel, először is tudnunk kell felismerni, hogy valami baj van.

1. Kikerekedett szemek

Alapvetően normális, ha látjuk kutyánk szeme fehérjét. De ha már úgy érezzük, mintha egészen meglepett arcot vágna, esetleg pupillái kitágulnak, pislogása felgyorsul, akkor ezek már lehetnek a stressz jelei.

2. Hátracsapott fülek

A kutya füle igencsak beszédes, sokféle lelkiállapotot jelez. Természetesen fajtájukból adódóan más és más lehet a fül normális állása, azonban a látványosan hátracsapott fülek a kutyák megadásának vagy szorongásának jelei lehetnek.

3. Megfeszülő bajusz

Hétköznapjaink során talán soha nem figyelünk oda kutyánk bajszára, néha azt sem vesszük észre, hogy egyáltalán van neki. Azonban stressz helyzetben a bajszok szögegyenessé merevednek.

4. Privát testrészek állandó nyalása

Természetesen az öntisztítás képessége és igénye minden kutyában megvan, ki többet foglalkozik ezzel a tevékenységgel, ki kevesebbet. Azonban, ha kedvencünk a megszokottnál többet tölt nyalakodással, akkor lehet annak az eszköze is, hogy igyekezzen elterelni a figyelmet valamilyen stresszfaktorról. Emellett a föld szaglása, a helyzetekből való elfordulás mind a menekülési magatartás példái.

5. Maga alá húzott farok

A farkak általános mozgását a legtöbb gazdi tudja értelmezni. A két hátsó láb közé húzott vagy egészen a hasi tájékig felhajtott farok a félelem, a szorongás egyértelmű jele.

6. Kimutatott fogak

Sok kutya képes megtanulni a mosolyogj parancsot, és jó értelemben kimutatni a foga fehérjét. A vicsorgás a támadás előjelzője is lehet, de ha egy kutya nem is megy el ilyen messzire, a felhúzott ajkak mindenképp azt jelzik, hogy valamilyen helyzet nagyon zavarja a kutyát, amivel szemben azt érzi, meg kell védenie magát.

7. Extrém vedlés

Ha kutyád szőre általában is hullik, tudni fogod, mikor várható, hogy a házat elárasztja a szőr. De ha nem várt vedléssel találod szembe magad, annak oka lehet az idegesség.

8. Ásítozás

Az alkalmankénti ásítás pontosan ugyanolyan funkcióval bír, mint nálunk, embereknél. De a gyakori, egymást követő ásítások zaklatottságra utalnak.

9. Véletlenszerű zihálás

Melegben, aktív elfoglaltság közben teljesen természetes látvány, de a nyáladzás, állandó lihegés abban nem indokolt helyzetben figyelemfelkeltő lehet.

10. Destruktív viselkedés

stressz

Sok oka lehet, ha kutyánk rombol. Az okok között szerepel a rosszul neveltség, az unalom, a lemozgatás hiánya, de főként a szeparációs szorongás. Ha kutyánk nevelésében eddig nem volt bajunk, és gondoskodunk a megfelelő napi energia leadásról, akkor keressünk valamilyen változást az életében, ami stresszt okozhat.

 


Hasznos cikkajánló:

10 dolog, amit érdemes tudni a szobatisztaságról

Dolgok, amiket kutyád titokban utál

Mi a szeparációs stressz és mi nem az

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...