Máshogy viselkednek a siket vagy vak kutyák, mint egészséges társaik?

Legtöbben talán azt hinnénk, hogy a hallás vagy látás képességének hiányában egy kutya más viselkedési szokásokat mutat, mint a halló vagy a látó kutyák, pedig nem. A legutóbbi erre irányuló vizsgálat bizonyította: nem sokban térnek el egészséges társaiktól. 

 

Nem tudni biztosan, összesen hány kutya szenved látási és / vagy hallás problémákkal. A veleszületett állapotot sok kutyafajtában meghatározták genetikai öröklődésként. Furcsa módon összefüggésben áll a szőrzet színével – mint az ausztrál pásztorkutyákban meghatározó dupla merle gén is kötődik a potenciálisan vele született siketséghez vagy vaksághoz, a fehér szőrrel pedig gyakran jár együtt siketség (például az argentin dognál vagy a bullterriernél).

Arról még kevesebbet tudtunk eddig, hogy hogy függ össze az érzékek sérülése vagy hiánya a kutyák viselkedésével, ez ösztönözte az Illionis Állami Egyetem kutatóit.

 

Viselkedési hasonlóságok és különbségek

Az eredmények nagy hasonlóságot mutattak ki a halló / látó és ezen képességek híján lévő állatok viselkedése között, nagy különbségek nem voltak. Az egyik mégis az volt, hogy a halló és látó kutyák gyakrabban mutattak agresszivitást és ingerlékenyebbek voltak. További érdekesség, hogy az összes érzékszervük birtokában lévő állatok gyakrabban üldöztek nyulat, ettek ürüléket vagy hemperegtek bele. A valamelyik érzékszervüket elvesztő kutyák hajlamosabbak voltak az ugatásra, a nyalakodásra és a nem kutyáknak való tárgyak megrágására.

 

Fontos lehet a tanulság az ilyen kutyákat tartó gazdiknak

Fontos tanulsága a tanulmánynak, hogy a siket vagy vak kutyák gazdáinak muszáj odafigyelni arra, hogy elegendő impulzus érje kedvencüket, és ne kezdjék el más érzékszerveiket érintő viselkedésekkel helyettesíteni azokat, amelyeknek híján voltak hiányzó érzékszerveik miatt.

Számos olyan kutyajáték vagy ügyességi feladat van, amiben a gazdik irányításával a siket és vagy vak kutyák is boldogulnak, mentálisan és fizikailag egyaránt elfáradnak – ugyanis erre nekik ugyanúgy szükségük van.

 

A kutatás alapelvei

A kutatásban összesen 461 kutya vett részt: a siket és a vak kutyákat nem sorolták külön csoportba, mivel a vizsgálatok szempontjából nem volt érdemi különbség a két képesség hiányának szempontjából. 95 kutya volt siket vagy halláskárosult, 32 kutya küzdött látás problémákkal vagy volt vak, 53 kutya siket és vak volt egyszerre. Őket hasonlították össze egészséges társaikkal.

A kutatás vizsgálta az állatok fajtáját, nevelési módjait, és a jelenlegi állapotukat is. A siket és vak kutyák legnagyobb része kimaradt a legtöbb ügyességi és engedelmességi programból, de a viselkedési teszteken még jobban is szerepeltek, mint halló / látó társaik – közöttük kevesebb volt az agresszív reakció és a zaklatottság is. Ezzel arra hívja fel a kutatás a figyelmet, hogy mind családi kedvencnek tökéletesen megfelelnek a kihívásokkal küzdő ebek, mind egyéb feladatokra is alkalmasak, ha megfelelő nevelést, tanítást és odafigyelést kapnak, ezzel az aktivitásuk is megnőhet, ami emeli a jólétüket és javítja egészségi állapotukat.

 

Itthon nincs kereslet a vak kutyák képzésére

Igyekeztünk magyar kutyakiképző segítségét kérni a vak kutyák képzésében, de cikkünk megjelenéséig nem találtunk olyat, aki vállalta volna a nyilatkozatot. Ennek oka lehet egyrészt a terület specialitása is, de az is, hogy egyelőre a vaksággal küzdő kutyák gazdáinak nagy része nem jutott még el arra a szintre, hogy az ő kedvencük is ugyanúgy igényli a képzést, a kutyaiskolát és az aktív feladatokat, ezért egyelőre nincs rá igény, hogy a szakemberek ebben a kérdésben is segíteni tudjanak.

 

A siket kutyákról többet megtudhatsz innen, képzésükről pedig itt olvashatsz.

Egy példa, hogyan lehet vakon és siketen boldog életet élni

Ha érdekel kutyáink szeme világa: itt az első és a második rész cikksorozatunkból.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...