Magyarországon alig adnak vért a kutyák, pedig van lehetőség és életmentő lehet

Ha valami baj történik kedvencünkkel, mindannyian elvárjuk, hogy mindenki megtegyen érte mindent, ami erejéből és tudásából telik. De mi a helyzet a vérátömlesztéssel? Rengeteg esetben életmentő szerepe van, mégsem tud senki sem a lehetőségekről sem a fontosságáról. Pedig Magyarországon is létezik vérdonor program!

 

Amilyen a gazda, olyan a kutyája? Sajnos Magyarországon az emberi vér is rendszeresen hiánycikk, így érthető, miért még inkább ismeretlen terület a kutyák véradása. Talán sokan tartanak tőle, hogy bajuk esik kedvencüknek: ezeket a tévhiteket szeretnénk eloszlatni, hogy mindenki átgondolja: ha kutyája segíthet egy másik állat életét megmenteni, akkor miért ne tenné?

Semmi fájdalom!

Kutyák véradáskor feljegyzik az állat súlyát és az orvosi kórtörténetét. Először csak egy kis vért vesznek a tesztekhez, aztán veszik le a 450 ml vért. Az eljárás egyáltalán nem fájdalmas, és nagyon ritkán fordul elő, hogy a kutyának nyugtatót kellene adni. Ennek egy oka lehet: az ebnek végig nyugodtnak kell maradnia. Az a tapasztalat, hogy a kedvencek helyett inkább a gazdák szokták rosszabbul viselni: náluk előfordult már ájulás is. Az egész eljárás körülbelül egy óráig tart.

Itthon 2010 óta létezik és alig tudnak róla

Sokan talán nem tudják, hogy Magyarországon igenis van mód véradásra négylábúink körében. Az egyetem véradó programja 2010-ben indult. Kicsit talán ironikus, emellett pedig sajnos kissé jellemző is ránk, hogy az ötletgazda egy nálunk tanuló norvég diák, Hanne Christiansen volt. Utána számos kézben volt már a projekt, jelenleg Becker Zsolt PhD hallgatóhoz tartozik a projekt.


Becker Zsolt

– Sok olyan betegség van, amihez nélkülözhetetlen: például egy súlyos patkányírtó mérgezés vértranszfúzió nélkül szinte lehetetlen menedzselni – válaszol Zsolt a kérdésünkre. – Gyakran azonban csak az időhúzás, amire szükség van: például egy autoimmun vérszegénység esetén. Sajnos mégis nagyon kevés az aktív érdeklődő és donor, jelenleg nem tudjuk lefedni a szükségleteket, gyakran kell a közösségi oldalon meglévő ismerősök segítségét igénybe venni. Készlet szinte nincs, talán, ha 1-2 zsák van általában, de mondhatjuk, hogy inkább semmi. –

Sok előnnyel jár a vérdonor kutyának is – például az állandó orvosi kontrollal

A résztvevő állatokat 3-4 havonta ellenőrzik, és vérlabor vizsgálatot végeznek, ami a gazdiknak is hasznos információkat tartalmazhat a kutyáról. A vérvizsgálat megmutatja a vér minőségét és a képet ad az állat egészségügyi állapotáról (teljes vérkép, citológia, biokémia). Tesztelik a vért Dirofilaria, Haemobartonella, Erlichia, Anaplasma és Babesia-ra is. Eddig a jótékony ebek tápot kaptak ajándékba, de tervezik az ingyen oltást is.

Minden orvos ismeri az érzést, mikor kellene valami, de nincs

Dr. Túri Ákos állatorvos szerint valószínűleg több állatorvos küzd ugyanazzal a problémával: a vérhiánnyal, pedig sok betegség kulcsa lehet.  

– Elsősorban a tavasztól őszig terjedő időszakban van rá szükség. Főleg a tavaszi és őszi hónapokban jelentkeznek babesiosis miatt kialakuló anaemiás állapotok. Emellett az állatok és azok tulajdonosai is sokkal aktívabbak ekkor, mint télen, így a kutyák többet találkoznak egymással, nagyobb az esély a sérülésekre – verekedésekre – (autó)balesetekre, amik miatt sokszor sajnos olyan nagymértékű a vérveszteség, hogy szintén vért kell adni. –

Ha megfelelsz a feltételeknek, gondold át, talán megmenthetsz egy életet!

Ha valaki érdeklődik, és szeretne a kutyadonorok közé tartozni kedvencével, a feltételek a következők: a kutya legyen minimum huszonöt kilogramm, 1,5-8 év között, könnyen kezelhető és egészséges. Naprakész védőoltással és spot-on-os parazita elleni védelemmel kell rendelkeznie.

Itt tudtok érdeklődni a továbbiakról: keressétek Becker Zsoltot a [email protected] email címen vagy a 06-31/783-6494 telefonszámon.

Segítsetek egymáson, akár egy megosztással, hogy minél több gazdihoz eljusson a lehetőség!

 

Egy kis kedvcsináló:

Így mentette meg vérrel egy kutya a másik kutya életét

Utah állam megnyitotta saját vérbankját

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...