7 téli veszély, ami akár kutyád halálát is okozhatja

7 téli veszély, ami akár kutyád halálát is okozhatja

2017 DEC 21  |  Hasznos

Nem lehet elégszer ismételni: a tél lehet ugyanolyan boldog időszak, mint a többi, de ugyanúgy komoly veszélyeket is rejt magában kutyánkra nézve. Érdemes ezekre előre felkészülni, hogy ha gondunk akad, azonnal tudjunk cselekedni.

1. Ünnepi ételek

Tudjuk: kedvencünket jó kényeztetni, de sose felejtsük el: ami nekünk jó, az nekik nem biztos. Sem az ételek mennyiségét nem érdemes drasztikusan megnövelni, sem az összetételét nem szabad radikálisan megváltoztatni. Nem beszélve a kimondottan mérgező finomságokról. Az Ünnepi maradékokról bővebben itt olvashatsz. Nem véletlenül a gazdik kedvenc újévi fogadalma kedvencük fogyókúrája. Ha kényeztetni szeretnénk, süssünk neki mi magunk ünnepi finomságokat!

 

2. Fagyálló

A legtöbb mérgezésért a fagyálló a felelős. Hiába a jellegzetes szín – véletlenül és szándékosan is rengeteg kutya halálát okozza. Tartsuk zárt helyen, jól zárható üvegben, ahol kedvencünk biztosan nem fér hozzá – főleg azokra a kutyákra veszélyes, akiknek szabad műanyag palackokkal játszania a hétköznapokban. Arra is figyeljünk, hogyha kocsinkba fagyállót töltünk, kutyánk a kicseppent anyagot se nyalja fel. A mérgezések tüneteit itt megtalálod!

 

3. Útszóró só

Nem csak a tappancsokat károsíthatja súlyosan, de ennél sokkal veszélyesebb, ha a mancsokon hagyott sót a kutya hazaérve lenyalja. Nagy mennyiségben – márpedig a sóháztartás igen érzékeny – halálos kimenetelű is lehet. A másik eshetőség, mikor a kutya sózott havat eszik, ezzel ugyanúgy beviheti szervezetébe a veszélyes mennyiséget.

 

4. Hipotermia

Észrevétlenül jöhet a gond: lehet, hogy kutyánk imád kint a hidegben, hóban játszani, és sem mi, sem ő nem veszi észre, mikor elég. A kistestű és az idős kutyákat pláne veszély fenyegeti. Mikor kutyánk már az aktív mozgás ellenére is remeg, engedjük be, és szépen fokozatosan hagyjuk, hogy szervezete alkalmazkodjon a benti meleghez. Szabjuk meg mi a kinti játék határait időben!

 

5. Gyertyák és dekorációk

Mi, emberek és kutyáink teljesen más nézőpontból szeretjük a különleges dekorációkat. Míg nekünk csak egy plusz látványosság, addig kedvenceinknek potenciálisan levadászható játékok. Azonban számtalan alkalommal okozott már a háziállat lakástüzet az ott hagyott gyertyákból, valamint vágott sérüléseket is okozhatnak a törékeny díszek mind belelépve, mind lenyelés után. Ha kutyánk nem megbízható a dekorációt illetően, inkább szeparáljuk el az ominózus szobától.

 

6. Csúszós utak

Az autók egész évben veszélyt jelentenek kedvenceinkre, akár pórázon közlekedünk, akár kutyánk szabadon megy mellettünk. Azonban a téli időszakban azzal is számolnunk kell, hogy a csúszós utakon sem kutyánk nem tud megállni, sem az autó nem tud időben lefékezni. Sok balesetet kerülhetünk el, ha az utakon körültekintőbben kelünk át és kutyánkat a járda szegélytől kicsit beljebb váratjuk, amíg átkelhetünk.

 

7. A hó alatt rejlő tárgyak

Nem csak a mancsát felsérthető tárgyakra kell számítanunk, de különböző szemetekre is vagy ürülékre, amit a hó szépen konzervál, a baktériumok és paraziták azonban ekkor sem alszanak. Emellett soha ne menjünk nem kijelölt úton erdőben, ahol esetleg csapdát is rejthet a fehér takaró. Ha kutyánk egy ponton nagy érdeklődést mutat a hó iránt, azonnal ellenőrizzük, mielőtt ő talál valami nem kívánatosat. Védjük mancsait is a szennyeződésektől: egyetlen pici seb vagy karcolás elég, hogy belelépve valamibe komoly fertőzést kapjon.

 

18 érdekesség a kutya tappancsokról

7 tévhit a télről kutya szemmel

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Kedvencek Konyhája

Kedvencek Konyhája

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Alibi Gin Bár és Kávézó

Alibi Gin Bár és Kávézó

Vadszőlő Szálló és Étterem

Vadszőlő Szálló és Étterem