Mancsok négy keréken

Egy gyors kitérő a parkba, ingázás a munkahelyre, hosszabb, külföldi út. Autóval nap mint nap utazunk, ami nem tűnik túl nagy kihívásnak – amíg nem csatlakozik hozzánk a kutyusunk. Így már nem csak négy lábbal több utazik a kocsiban, de a felelősség és azon dolgok listája is bővül, amit végig kell gondolnunk indulás előtt. Mit szerezz be és mire figyelj, hogy a kocsikázás ne csak neked, de négylábú barátodnak is kényelmes és biztonságos legyen? Mutatjuk. 

Vannak kutyák, akik imádnak utazni – élénken nézelődnek, kidugják a fejüket az ablakon, gazdájuk ölébe, az anyósülésre is előre másznak, ha engedik –, ezzel viszont sokszor saját testi épségüket és a biztonságos közlekedésünket veszélyeztetik. Más kutyák egyáltalán nem szeretik, esetenként fizikailag sem bírják, ha kocsiban kell ülniük, amit hangos sírással, remegéssel, hányással vagy egyéb testi tünetekkel jelezhetnek. Szerencsére itt is létezik az arany középút, ha betartunk néhány alapszabályt és odafigyelünk kedvencünk jelzéseire, igényeire. 

ÚTRA FEL

– Ha még nem utaztattad a kutyust négy keréken, érdemes egy rövid próbaúttal kezdeni a szoktatást. Ekkor kiderül, hogy reagál kedvenced. Ne ijedj meg, ha elsőre esetleg nem viseli túl jól, mert ez idővel változhat. Ha kölyökkutyát szoktatnál az autózáshoz, mindenképp ajánljuk, hogy nézd meg az alábbi videót:

– Ahogy nekünk, úgy kutyusunknak is jól esik kicsit átmozgatni magát egy hosszabb utazás alkalmával.  Mindig tarts pihenőt, egy több órás út esetén szánj legalább fél órát sétáltatásra, a kutyus szükségleteinek elvégzésére, etetésre, itatásra. További hasznos tanácsokat találhatsz az utazásra való készülődéshez itt is.

– Vannak kutyák, akik stresszként élik meg az utazást, ezért agresszívan kezdenek viselkedni. Ez különböző nyugtató tablettákkal vagy pasztával oldható, de fontos, hogy használat előtt konzultálj az állatorvossal és kövesd az utasításait.

– Ügyelj a gyakori légcserére, szellőztetésre, és hogy megfelelő legyen a hőmérséklet az autóban, hogy a komfortérzet ne csak neked, de négylábúdnak is biztosítva legyen. Soha ne hagyd a kutyát az autóban nyáron, mert nagyon rövid idő alatt felmelegedhet annyira a kocsi, hogy hőgutát kapjon! 

– Bár rengeteg filmen, videón, képen és az utakon is látjuk, hogy a kutyusok fejüket az ablakon kidugva élvezik a menetszelet, valójában ez egyáltalán nem tesz jót nekik. Egyrészt balesetveszélyes, másrészt a kutya könnyen kötőhártya-gyulladást kaphat, külső hallójáratai megbetegedhetnek, de akár felső légúti megfázás is lehet a „kaland” vége.

– Hasonlóan nem szerencsés hagyni, hogy az állat fel-le járkáljon a mozgó kocsiban, ezzel elterelve a gazdi figyelmét és veszélybe sodorva mindannyiótok testi épségét. Használj kutyáknak való biztonsági övet, vagy utaztasd kedvencedet a méretének megfelelő szállítódobozban/táskában. A kiválasztásnál vedd figyelembe, hogy a kutyus fekve, kinyújtózva is kényelmesen elférjen benne!

– Külföldre utaznál? Szuper kaland is lehet, de nem árt, ha itt is felkészülsz mindenre. A beutaztatás feltételei országonként eltérhetnek, de az Európai Unión belül egész biztosan szükségetek lesz az „egységes európai állatútlevélre”, amit minden állatorvos kiállíthat, de vannak költségei. Elengedhetetlen még a mikrochipes regisztráció és a veszettség elleni védőoltás is.

OTTHON A LEGJOBB, DE MINDENHOL LEHET JÓ

– Akár megszállnál több napra, akár csak pár órát töltenél az utazási célnál, érdemes előre felmérni, hogy az adott munkahely/ vendéglátóegység/ szálláshely/ család, barát lakása lehetővé teszi-e, hogy kedvenced is veled tartson. Előzetes tájékozódással sok félreértéstől és kellemetlen helyzettől megkímélheted magatokat.

– Legyen nálad elegendő eledel a megszokott tápból is, mert a hirtelen váltás is megviselheti a kutyus emésztését, különösen, ha egyébként is érzékeny. Használj kifejezetten érzékeny gyomrú kutyáknak kifejlesztett tápot, ami a PRO PLAN termékcsoportjában is megtalálhatsz. Itt tájékozódhatsz róla bővebben.

– Ne felejtsd otthon a pórázt, az otthoni takarót/kosarat, valamit, ami a megszokott környezetre emlékezteti, törölközőt, etető- és itatóedényeket, erdőben történő kirándulás esetén pedig a kullancsriasztó nyakörvet sem!

EGÉSZSÉG ODA-VISSZA

– Vigyél magaddal kedvencednek való gyógyszereket is! Kérdezz rá az állatorvosnál, mit ajánl és állítsatok össze a kutyus igényeire szabott csomagot. Ha sokat utaztok együtt, tarthatsz a kocsiban kutya-elsősegélycsomagot is – ha például a kutya felsérti a mancsát valamivel kiránduláskor, azonnal el tudod látni. Megnyugtatóbb így útra kelni, nem igaz? 🙂 

– Gyakran előfordulhat, hogy a kutya gyomra érzékenyebb, ezért rosszul lesz az autóban. Ha hányásra hajlamos, adj be neki pár órával az utazás előtt egy erre a célra fejlesztett tablettát (állatgyógyászati termékeket forgalmazó állatpatikában beszerezhető), és kerüld a kutya etetését közvetlenül az utazás előtt, hogy ne kavarodjon fel a gyomra. A kutyusok között is egyre több az érzékenység. A témáról a Gondos Gazdik szakértője, Száraz Kata írt alapos összefoglalót. Ha mindent mérlegelve mégis úgy döntesz, hogy inkább otthon hagyod kedvenced, bízd szakértő kezekre! Itt elmondjuk, mire ügyelj a kutyapanzió kiválasztásakor!

Mind szeretnénk minél több élményt megosztani kutyusunkkal is, de tegyük ezt is körültekintően, mindenre gondolva, gondos gazdi módjára. 🙂 

 

(x)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...