Hogyan teszik könnyebbé a kutyák a tinédzserek életét?

Mindenki keresztülment a tizenéves időszakon – annak szépségeivel és nehézségeivel. A mai tinédzser korosztály azonban sokkal súlyosabb problémákkal küzd, mint korábban: személytelenség, internetfüggőség, magány. Egy kutya azonban könnyebbé teheti kamasz gyermekünk életét – ha megtehetjük, legyen!

Rengeteg kutya vár örökbe fogadásra, és bár ha tinédzser korú gyermekünkre nézünk, az utolsó, amit feltételezünk róla, hogy érdekli az őt körülvevő világ, tudjuk, hogy ez csak a felszín – érdemes elgondolkodni rajta: legyen saját kutyája (persze a mi segítségünkkel és támogatásunkkal).

Miért legyen egy tininek kutyája?

A tini – kutya páros dupla nyertes helyzet. Egy négylábú otthonhoz jut, míg a legnehezebb korban lévő gyermek társhoz, támogatóhoz, lelki társhoz, valódi, kézzel fogható, örömteli kapcsolathoz, amiből a 21. században egyre kevesebb van.

A tinik között rengetegen küzdenek szorongással, frusztrációkkal, az elmagányosodással. Nem tudnak megfelelni a korosztályos illetve a szülői elvárásoknak, a hormonok hangulat változásokat okoznak, keresik önmagukat, de közben folyamatosan szembe kerülnek a korosztályos elvárásokkal. A kutyák ezeket az érzelmi hullámokat, szorongásokat fantasztikusan kezelik, csökkentik.

Valaki, akivel együtt nőhetsz felnőtté

A kamaszkor forgalmas időszak. Ekkor differenciáljuk magunkat másokhoz képest, változik a testünk és identitásunk. A legértékesebb dolog ekkor az állandóság: az, ami nem változik, vagy ami velünk változik. Egy velünk együtt idősödő kutya biztos pontot jelent a gyermek- és a felnőttkor közti időszakban.

Célt, elfoglaltságot jelent

A kutyával foglalkozni, törődni kell – ez a tudat egyrészt szervezi az amúgy darabokra hullott kamaszkori életet, rendszert ad a rendszertelenségbe, ráadásul a felelősség tudatot is ébren tartja. Célt ad az értelmetlenségnek, amit a legtöbb kamasz átél.

Segít szorosabb kapcsolatokat kialakítani

Ha szüleinkkel, barátainkkal, a külvilággal szemben lazulnak, változnak is a viszonyaink, egy kutyával soha. Nem hagy el, nem bírál, nem ítél meg vagy el. Ezáltal legalább egy szoros kapcsolat megmarad állandónak a kamasz életében, és ha ez sokat jelent számára, hasonló kapcsolatokat fog keresni az emberi világban is.

Magabiztosságot és lehetséges kapcsolatokat ad

Egy kutyásnak – legyen az akárhány éves, mindig van közös témája, ha egy másik állatszerető emberrel akadnak össze. Nincsenek kínos csendek, nem kell produkálniuk magukat, mert a tableten vagy a legújabb videoklipeken kívül mindig lesz egy közös téma, ami mindkettejük számára fontos lesz.

A kutyákat könnyebb megölelni

Az érzelmi frusztrációk és a testi változások miatt sokan befelé fordulóak, zárkózottak lesznek kamasz korban. Az érzelmeket azonban ki kell fejezni, és jobb megölelni minden nap egy kutyát, mint magunkba zárni minden bennünk lévő érzelmet.

Sosem fogja azt érezni, hogy felesleges

A négylábúak igénylik a gyermekek figyelmét, és nem érdekli őket, hogy a gyerek éppen kamaszodik. Simogatást, sétát kérnek, ezáltal a fiatal sosem érzi magát feleslegesnek a világban.

Nem érdeklik a külsőségek

Mutass egy kutyát, akit érdekelt, melyik pulcsidat veszed fel a sétához, vagy éppen hány pattanás van az arcodon. Veled akar lenni, mert szeret. A külsőségeket semmibe vevő kutya megtaníthatja a kamaszt, hogy neki is az érzelmek számítsanak, ne az, hogy aznap mit vett fel.

Mindig ott vannak

Fülek, ha bánatot kell meghallgatni, ölebek, ha csak nyugodt percekre vágyik a gyerek, pszichológusok, ha lelki bajban kell segíteni. Hallgatásukkal biztosítják a gyermeket arról, hogy mindig meghallgatják, őszinték lehetnek velük, és titkaik biztonságban vannak náluk.

Csökkentik a stresszt és a szorongást

Fizikailag segítenek az indulatok kezelésében, növelik a boldogság hormon szintünket, csökkentik a vérnyomást, sőt, még az öngyilkossági hajlamot is csökkentik. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Ha nincs módunkban hosszú távon saját kutyát tartani, érdemes elgondolkodni a periodikus ideiglenes befogadáson, hiszen az is ugyanezekkel a lelki előnyökkel jár. Ha otthon valamiért nem lehet kutyánk, igyekezzünk kamasz gyermekünket eljuttatni menhelyre, hogy ha még tiltakozik is az elején, mégis megtapasztalhassa, mit tud nyújtani neki egy kutya.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...