Saját KB bal
Saját KB jobb

A legszélsőségesebb gazdi típusok

Ismerőseink között számos kutya-gazdi kapcsolatot figyelhetünk meg. Többféle „kutyaszülő” létezik, valószínűleg az igazság valahol középen van, de mindannyian találkoztunk már a szélsőséges példákkal is. 

A helikopter

Az ún. Helikopter-szülőség talán nem a legjobb stratégia a gyereknevelésben, de a UC Berkeley legújabb kutatása szerint a kissé eltúlzott ragaszkodás és védelmezés olykor előnyös lehet kutyatulajdonosként. Azok az emberek, akik a legerősebb függést mutatták kedvencükkel szemben, azok mutattak ki leginkább érzéseiket is irántuk.

A kutyák egész életükben rá vannak szorulva a gondoskodásra, és ezt legbiztosabban a helikopter gazdától kaphatják meg. Az ilyen „szülő” figyelme mindenre kiterjed: minőségi táplálék, kiegészítő vitaminok, az időjárásnak megfelelő öltözék. Kivesznek egy nap szabadságot, ha kutyájuk nem érzi jól magát, limitálják a távollétüket, hogy kedvencüknek ne kelljen túl sok időt egyedül töltenie, sokan webkamerát vagy más hasznos szerkentyűt is használnak, hogy szemmel tartsák kutyájukat. Az ilyen típusú kutya szülőknek sok esetben nincs gyerekük, akiről az állat mellett gondoskodniuk kellene. Könnyű azonban átesni a ló túloldalára, és feleslegesen cirkálni kedvencünk körül megfojtva őt szabadságától.

 

A tekintélyelvű

Az autokrata gazdának szigorú szabályai és elképzelései vannak, ezeket pedig nem lehet csak úgy megszegni. Ezen emberek kutyái általában házikedvencek, de státuszuk messzebb áll a családtagnál. Kevesebb a móka az életükben, sok esetben vannak előlük eltiltott részei a kertnek vagy a háznak is. Nem igen kapnak extra jutalomfalatot, és dugi etetés sincs az asztalról. Az ilyen gazdik felelősségteljesek minden téren, de néha hiányzik belőlük, hogy lazítsanak a szabályokon vagy éppen átértékeljék azokat adott helyzetnek megfelelően.

 

A megengedő

A megengedő gazdik kedvencei (ahogy az ilyen szülők gyerekei is) könnyedén tekinthetők elkényeztetettnek. Nincsenek szabályok, és nem a jólneveltség jellemző rájuk. Ezek a kutyák általában előszeretettel hagyják figyelmen kívül az ember utasításait, és tesznek azt, amit akarnak: kaját lopnak az asztalról vagy akár gyerekek kezéből. Gyakori, hogy képtelenek pórázon sétálni, és más kutyákkal megfelelően viselkedni. Az ilyen gazdi szereti ugyan kutyáját, de nem tartja elég fontosnak azt, hogy a helyes viselkedést jutalmazza, a rosszul neveltséget pedig megváltoztassa. Az ilyen gazdiknak érdemes lenne tisztázni az alapfogalmakat, és rendezni a viszonyokat, szabályokat.   

 

Az aggodalmaskodó

Pont mint egy hipochonder. Fontos ugyan, hogy kutyánk megfelelően viselkedjen, de a megszokottól bármilyen apró eltérés kiborítja ezeket a gazdikat. Az ilyen típusú tulajdonos gyakran képtelen jó módszerrel kezelni kutyája boldogságát vagy épp rosszabb napjait. Ezer kérdés kavarog bennük, sosem biztosak semmiben, neorutikus gondolatok gyötrik őket. Ha kutyájuk nem úgy csóválja farkát, mint máskor, már előkerülnek az állítólagos boldogságát serkentő jutalomfalatok, vagy irány az állatorvos, mert baj van. Gyakran fojtogatják saját kutyájukat aggodalmas rájuk telepedéssel.

 

A családi kötelékes gazdi

A kutya teljes családtag, minden olyan jogot megkap, amivel az emberek is rendelkeznek. A gazdi nem esik gondolkodóba, hogy nem kis összegeket költsön el kutyájára, ha arra van szükség, tiszteletben tartja kutya mivoltát, de a család egyenjogú tagjának tekinti – hasonlónak az emberhez. Az ilyen gazdik kedvencei általában kiegyensúlyozottak, jól neveltek. Szeretetet és törődést kapnak, részesei a családi programoknak, szabadon járhatnak az otthonuk minden részében. Az ilyen típus képes megteremteni az egyensúlyt a szabályok, a kötelékek, a móka és a szeretet között, ám néha az a veszélye, hogy túlzottan emberhez hasonlónak látja a kutyát.

Az igazság valahol mindegyikben benne van egy kicsit. Ha tökéletes gazdit tudnánk magunkból gyúrni, biztosan megtennénk. Ne felejtsük el, hogy kutyánk számára mi vagyunk a vezetők, mi fogjuk felállítani közös, boldog életünk határait. Ha pedig valamit rosszul csinálunk, az kutyánkon is meglátszik majd.

 

Ezek is érdekelhetnek:

10 teljesen egyszerű jel, ami mutatja, hogy kutyád több mint egy háziállat

10 jel, hogy készen állsz egy második kutyára

Rosszul nevelt kutya? Itt a 10 leggyakoribb ok

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...