Milyen hosszú ideig és hogyan hagyhatjuk egyedül kutyáinkat?

Kutyáink folyamatos szeretetet és törődést igényelnek. Sajnos azonban a legtöbben nem engedhetjük meg magunknak, hogy állandóan együtt legyünk. Mit tehetünk, hogy a külön töltött idő is egészségesen teljen?

Soha ne próbáljuk ki, de azt mondják, ha egy macskát egy évre otthon hagynánk, kicserélné a zárakat, rendszeres étel házhozszállítást intézne magának, a lakást pedig átalakítaná egy jó kis halas témakör köré. Míg kutyáink elhagyatottan bámulnák az ajtót.

Szakemberek szerint a normális egyedül töltött idő kutyáink esetében mindössze 3-4 óra lenne. Ez az időtartam csökkenhet és növekedhet is a kutya személyiségétől és a gazdi nevelési stílusától függően (illetve sajnos a kényszerűségtől is).

Próbálkozzunk a munkahelyen

Természetesen nem minden helyen lehet megoldani, de nem mindenhol lehetetlen, még ha munkáltatónk most ezt is gondolja. Számos itthoni példa is mutatja, hogy sokszor csak hozzáállás kérdése, hogy egy munkahely kutyabaráttá váljon. Kutatások is bizonyítják: kutyánk jelenléte csökkenti a stresszt, és növeli a hatékonyságot.

Ha otthon kell hagynunk

Van olyan eb, aki sokkal több együttlétet igényel, és van, aki a füle botját sem mozdítja dupla annyi ideig. De személyiségétől függetlenül egy kutyát igenis taníthatunk az egyedüllét elviselésére. Főleg azért fontos, hogy az egyedüllétet ne kísérje szeparációs szorongás.

– Bizonyosodjunk meg róla, hogy kutyánkat mentálisan és fizikailag is kellőképpen lefárasztottuk! Ne csak egy rövid sétára vigyük le, hanem változtassuk az útvonalatokat, adjunk neki feladatokat, tanuljunk trükköket.

Az unatkozás nagy károkat tud okozni kutyánkban és otthonunkban is.

– Néhányan hasznosnak vélik bekapcsolva hagyni a tv-t vagy a rádiót, de figyeljünk oda, hogy az esetleges hirtelen, szokatlan hangok (vagy akár egy ajtócsengő hangja a tv-ben) megzavarhatják kutyánk nyugalmát. Lehetőleg ne tegyük függővé tőle az ebet, mert egy áramszünet „kiverheti nála a biztosítékot”.

– Hagyjunk neki elől játékot, feladatokat, hogy ne jusson eszébe mással elfoglalni magát.

 

Otthoni szabályok

– Bár sokan gondolják, a kutyának maximális kényelem dukál otthonunkban, van, aki csak a lakás bizonyos pontjaira engedi kedvencét, ha ő maga nincs otthon. Ezt megoldhatjuk biztonsági kapukkal (amit páran könnyen kijátszanak) vagy szobakennellel, amit, ha jól szoktattuk az ebet, soha nem érez büntetésnek. Ez azonban mindenképp lecsökkenti az időt, amire egyedül hagyhatjuk otthon.

– Győződjünk meg róla, hogy a kutya akkor is biztonságosan tud játszani a körülötte lévő játékokkal, amikor mi nem vagyunk ott. Soha ne hagyjuk egyedül olyan elérhető tárgyakkal, növényekkel, elektronikával, ahol veszélyben lehet. Ha nem megoldható a szeparáció, muszáj lesz leszűkíteni az otthoni terét a fenti módok egyikén.

– Ha mi magunk túl sokat vagyunk kénytelen távol lenni egy huzamban, igyekezzük hozzászoktatni kedvencünket, hogy más embereket is beengedjen a lakásba, és elfogadja, hogy néha ők néznek a körmükre napközben.

Több kutya jobb mint egy?

Nem mindig igaz: ha az egyik kutyánk nevelése félrecsúszott, akkor maximum két ideges, zaklatott eb lesz otthon, az egyik semmiképp nem fogja magától megnyugtatni és helyrehozni a másik lelki világát. Tény, hogy társaságban jobban szeretnek lenni, mint egyedül, de ilyenkor, ha valamelyik a fejébe vesz valamit, ott biztosan duplázódni fog minden.

Így csak akkor adjuk két vagy több kutyára a fejünket, ha az első megfelelően „működik”.

 

Cikkajánló:

Amikor a gazdi túl korán ért haza – vicces képek

Top 10 kutyabarát munkahely a világon

15 sarkalatos pont kutyáink tanításában

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...