A kölyökkutya táplálása

A kölyökkutya táplálása

2017 FEB 10  |  Hasznos

A kölyökkutyák táplálása és a táplálék minősége nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a kis kölyök egészséges, erős felnőtt kutyává váljon. Ha a kiskutya fejlődése során nem kapja meg a számára szükséges anyagokat, azt később már nem lehet pótolni.

A növekedés összetett folyamat

Függ a fajtától, genetikai adottságoktól, a táplálástól és a környezeti hatásoktól is. A táplálás fontos szerepet játszik a fiatal kutyák fejlődésében, egészség megőrzésében, hiszen közvetlen hatást gyakorol a kutya fizikai állapotára, immunrendszerére is.

A kiskutyák nagyon érzékenyek az étrendbeli változásokra, ragaszkodjunk a jó minőségű, teljes értékű kölyök eledelhez. Mindenképpen beszéljük meg a tenyésztővel, hogy ő eddig hogyan és mivel etette a kiskutyát, és igyekezzünk ezt a rutint folytatni. Az első napokban mindenképpen azzal a táppal etessük a kiskutyát, amit megszokott, hiszen környezetéből kiszakítottuk, legalább ez maradjon állandó. Ha ezt nem tartjuk be, nagy valószínűséggel hasmenése lesz a kicsinek. Később természetesen átállhatunk más tápra. Magasabb minőségű tápra könnyen átállíthatjuk a kiskutyát, ez nem szokott gondot okozni, az már sokkal inkább, ha gyengébb minőségre váltunk.

A kiskutyák nagyon könnyen hánynak és hasmenés is kialakulhat náluk. Ez adódhat a nem megfelelő táplálékból, hirtelen tápváltásból, de jelezhet betegséget is. Ha egyéb, betegségre utaló jelet is látunk, mindenképp keressük fel az állatorvosunkat mielőbb.

Egy kiskutya számára fontos biztosítani a napi háromszori étkezést, hiszen a felvett táplálék javát a növekedésre kell, hogy fordítsa. Körülbelül 6 hónapos kor körül csökkenthetjük az étkezések számát kettőre.

 

Ne legyen a kiskutya dagi!

A túlsúly nem egészséges kiskutyák esetében sem. Nem lesz attól sem nagyobb, sem erősebb, ha vaskosabb a kelleténél, ugyanakkor a túlsúly túlzott megterhelést jelent a fejletlen csontozatra, inakra, porcokra. A fajtára jellemző, genetikailag kódolt méretet akkor is eléri, ha nem etetjük túl. Ne akarjuk siettetni a fejlődését.

Amennyiben a kutya kiváló alapanyagokból készült, megfelelően összeállított tápot fogyaszt, nem kell semmiféle vitamin- vagy ásványianyag kiegészítésről gondoskodnunk. Nagytestű fajták esetén azonban mindenképpen konzultáljunk a tenyésztővel, várhatóan sok jó tanáccsal el tud minket látni ebben a kérdésben is.

És végül pár jó tanács

- Soha ne adjunk baromfi csöves csontokat (comb, láb, szárny) mert ezeket könnyen lenyelhetik akár egészben, vagy szilánkosra törve felsérthetik a kutya beleit.

- Ne adjunk tejet! Nem való a kutyának, hasmenést okoz.

- A kiskutya is húsevő! Fontos, hogy tápláléka húsból származó kiváló minőségű fehérjét tartalmazzon.

- Ne hagyjuk előtte az ételt folyamatosan. Minden étkezésnél legkésőbb 10-15 perc múlva vegyük el tőle a tálat, akkor is, ha maradt benne még étel. Következő etetésnél adjunk kevesebbet, mert valószínűleg sok volt, ezért nem ette meg.

- A növekedés ideje alatt kerüljük a megterhelő mozgást is. Várjuk meg a 12-18 hónapos kort a futtatással és egyéb sportokkal.

 

Ezeket is ajánljuk:

Szükséges-e a kutya táplálékát időről időre változtatni?

Nem minden fehérje egyforma


 

(kutyabarát.hu)
 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Monavet Állaptaika

Monavet Állaptaika

Falusi Vendégház

Falusi Vendégház

Mai Manó Ház

Mai Manó Ház

DXN Coffee

DXN Coffee