A kölyökkutya táplálása

A kölyökkutyák táplálása és a táplálék minősége nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a kis kölyök egészséges, erős felnőtt kutyává váljon. Ha a kiskutya fejlődése során nem kapja meg a számára szükséges anyagokat, azt később már nem lehet pótolni.

A növekedés összetett folyamat

Függ a fajtától, genetikai adottságoktól, a táplálástól és a környezeti hatásoktól is. A táplálás fontos szerepet játszik a fiatal kutyák fejlődésében, egészség megőrzésében, hiszen közvetlen hatást gyakorol a kutya fizikai állapotára, immunrendszerére is.

A kiskutyák nagyon érzékenyek az étrendbeli változásokra, ragaszkodjunk a jó minőségű, teljes értékű kölyök eledelhez. Mindenképpen beszéljük meg a tenyésztővel, hogy ő eddig hogyan és mivel etette a kiskutyát, és igyekezzünk ezt a rutint folytatni. Az első napokban mindenképpen azzal a táppal etessük a kiskutyát, amit megszokott, hiszen környezetéből kiszakítottuk, legalább ez maradjon állandó. Ha ezt nem tartjuk be, nagy valószínűséggel hasmenése lesz a kicsinek. Később természetesen átállhatunk más tápra. Magasabb minőségű tápra könnyen átállíthatjuk a kiskutyát, ez nem szokott gondot okozni, az már sokkal inkább, ha gyengébb minőségre váltunk.

A kiskutyák nagyon könnyen hánynak és hasmenés is kialakulhat náluk. Ez adódhat a nem megfelelő táplálékból, hirtelen tápváltásból, de jelezhet betegséget is. Ha egyéb, betegségre utaló jelet is látunk, mindenképp keressük fel az állatorvosunkat mielőbb.

Egy kiskutya számára fontos biztosítani a napi háromszori étkezést, hiszen a felvett táplálék javát a növekedésre kell, hogy fordítsa. Körülbelül 6 hónapos kor körül csökkenthetjük az étkezések számát kettőre.

 

Ne legyen a kiskutya dagi!

A túlsúly nem egészséges kiskutyák esetében sem. Nem lesz attól sem nagyobb, sem erősebb, ha vaskosabb a kelleténél, ugyanakkor a túlsúly túlzott megterhelést jelent a fejletlen csontozatra, inakra, porcokra. A fajtára jellemző, genetikailag kódolt méretet akkor is eléri, ha nem etetjük túl. Ne akarjuk siettetni a fejlődését.

Amennyiben a kutya kiváló alapanyagokból készült, megfelelően összeállított tápot fogyaszt, nem kell semmiféle vitamin- vagy ásványianyag kiegészítésről gondoskodnunk. Nagytestű fajták esetén azonban mindenképpen konzultáljunk a tenyésztővel, várhatóan sok jó tanáccsal el tud minket látni ebben a kérdésben is.

És végül pár jó tanács

– Soha ne adjunk baromfi csöves csontokat (comb, láb, szárny) mert ezeket könnyen lenyelhetik akár egészben, vagy szilánkosra törve felsérthetik a kutya beleit.

– Ne adjunk tejet! Nem való a kutyának, hasmenést okoz.

– A kiskutya is húsevő! Fontos, hogy tápláléka húsból származó kiváló minőségű fehérjét tartalmazzon.

– Ne hagyjuk előtte az ételt folyamatosan. Minden étkezésnél legkésőbb 10-15 perc múlva vegyük el tőle a tálat, akkor is, ha maradt benne még étel. Következő etetésnél adjunk kevesebbet, mert valószínűleg sok volt, ezért nem ette meg.

– A növekedés ideje alatt kerüljük a megterhelő mozgást is. Várjuk meg a 12-18 hónapos kort a futtatással és egyéb sportokkal.

 

Ezeket is ajánljuk:

Szükséges-e a kutya táplálékát időről időre változtatni?

Nem minden fehérje egyforma


 

(kutyabarát.hu)
 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...