A fizioterápia csodálatos térhódítása

Legújabb cikksorozatunkban a kisállat fizioterápiát, mint megelőzést,- állapot javulást segítő, alternatív gyógyászati lehetőséget mutatjuk be. Ez az egyik legősibb alternatív gyógyászati módszer, ami szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvend az állatgyógyászatban is. Legyen szó műtét utáni rehabilitációról vagy megelőzésről, a fizioterápiás kezelések számos lehetőséget nyújtanak.

Az Egyesült Államokban 1993-ban kezdték alkalmazni e tudományt, lovaknál. Ez hozta meg az áttörést, kutyáknál, egyéb házi kedvenceknél is egyre szélesebb körben kezd elterjedni.

A fizioterápia a mozgásszervi betegségek rehabilitációjánál tölt be fontos szerepet. Az elnevezés a görög „physos” szóból következik, melynek jelentése természetes, azaz a természet energiáival való gyógyítás, ezt részben eredeti, másrészt mesterségesen előállítva alkalmazzuk a kezelések során. Területei hagyományosan a bevitt energia szerint határozható meg:

–       Gyógyászati masszázskezelés

–       Gyógytorna (aktív és passzív átmozgatás)

–       Asszisztált mozgások

–       Aktív mozgás (mozgást javító, fejlesztő eszközök           alkalmazásával)

–       Stabilizációs gyakorlatok

–       Nyújtás (streching)

–       Manuálterápia

–       Nyirokérmasszázs

A fizikoterápia: a természeti energiák közül tisztán fizikai energiákkal dolgozunk (erről bővebben később olvashattok)

–       Termoterápia

–       Terápiás ultrahang

–       Elektroterápia (TENS)

–       Mágnesterápiás kezelés

–       Fototerápia (lézer, fényterápia)

 

 

 

A terápia segítségével műtéti beavatkozások után gyorsabb, eredményesebb gyógyulás érhető el, műtétre való felkészítésben is segítséget nyújt, esetenként műtét kiváltásaként is alkalmazható. A kezelések hatékonysága idős állatoknál, sport- és munkakutyáknál is bebizonyosodott.

A fizioterápia alapszabálya: Ne árts! Ennek feltétele a terapeuta átfogó, alapos ismerete az egyes eseteknél: mikor milyen terápiás lehetőséget alkalmazhat. A gazdi részéről is alapos tájékoztatás szükséges kutyusa korábbi kórképéről is. Például a szívbetegség kizárhat bizonyos terápiás lehetőségeket, korábban behelyezett fém implantátumnál a mágnesterápia nem javasolt, vagy akár vemhesség esetén a has és ágyék masszírozása vetélést okozhat. A problémák elkerülése érdekében az állatorvossal való kapcsolattartás is javasolt. A terápia megkezdéséhez mindenképp állatorvosi diagnózis szükséges.

Következő cikkünkben arról is olvashattok, hogy milyen konkrét problémák esetén alkalmazható a fizioterápia, szó lesz a diszpláziáról is.

 

 

Bálint Andrea
fizoterapeuta

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...