Mennyire került messze a városi kutya a farkastól

A modern kutyakiképzés előszeretettel használja példaként gazda és kutya tanításában a farkas falka működései elveit. A Szimpla kertben november 26-án rendezett kutyabarát karácsonyi vásárunkon, a „Szimpla Kutyán” többek között erről is hallgathattok majd előadást: vajon mennyire hat a hétköznapi életben városi kutyáink életére az ős? 

Ha a kutyát meg akarjuk érteni, ismernünk kell az ősi ösztöneit. Ha pedig tanítani is szeretnénk, az ösztöneire kell hagyatkoznunk: fontos, hogy olyan tanulási módszert válasszunk, amelyben a szabályrendszerre külön nem kell megtanítanunk, mert azt ő már vele születetten tudja.


Cseszlovák farkaskutya

„Amilyen kapcsolatok kialakultak farkas és farkas között, azt szeretnénk példaként állítani ember és kutyája elé. Ez nem azt jelenti, hogy a gazdából falkavezér lesz, sokkal inkább egy jó vezetőnek kell lennie. Ha a családban falkavezérként viselkedne, a család összes tagja rettegésben élne mellette. Egy jól működő családban még a családfő sem hoz egyedül döntéseket. A kutyának nincs döntési kompetenciája: vezetni kell őt, hogy értse a szabályokat, és hogy jól érezze magát az adott közegben.” (Halász Árpád, GKSK)


Szürke farkas

Az elmúlt kétszáz évben az európai szürke farkasok több mint nyolcvanöt százalékát kiirtottuk. Az „üvölt, mint a fába szorult féreg” mondás is hozzájuk köthető: az emberek vermeket ástak, telerakták kihegyezett cölöpökkel, és a beleeső farkas haláltusáját írták le ezzel a kifejezéssel. Ideje lenne levennünk a negatív stigmát erről a lenyűgöző fajról. Bizony sok tanulnivalónk lenne tőlük is, nem csak jelenlegi barátainktól.

 

Ezeket is ajánljuk:

A Szimpla Kert elnyerte a zsűri díját az Év Kutyabarát Helye Pályázaton Romkocsma kategóriában

IV. Kutyaetológia Konferencia

A turisták szórakoztatására tartják együtt a kutyát a farkasokkal

 

 

(kutyabarát.hu)

Kezdő fotó: Playbuzz
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...