Mennyi az annyi?

Kutyáink egészsége, kondíciója, energikussága nagyban összefügg a táplálék minőségével és mennyiségével. A jó minőség alapja, hogy értékes, friss húsból származó fehérjék, könnyen emészthető szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok alkotják az egészséges étrend alapjait.

Ugyanakkor a mennyiség kérdése sem elhanyagolható téma, hiszen tőlünk, gazdiktól függ, hogy kedvencünk megőrizze a fajtájának, méretének megfelelő ideális testsúlyt, és ne szaporítsa sem az elhízott ebek táborát és természetesen ne legyen alultáplált sem.

De mégis mennyi az ideális mennyiség számukra?

Sokszor tapasztalunk bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy mekkora mennyiségű eledel megfelelő a kutyánknak. Kutyagazdik közt az is sokszor téma, hogy bár a kutyájuk jó kondícióban van, izmos és energikus, de a gazdi szerint „bizony tudna még enni, és hát nem is csoda, hiszen olyan kicsi az adagja. Lehet, hogy éhezik?” Még ennél is érdekesebb az a felvetés, amikor azt halljuk, hogy „szegény kutya soha nem tud jóllakni, soha nem elégedett”.

Álljunk csak meg ennél a pontnál! Tényleg jó az, ha nap, mint nap degeszre eszi magát? Valóban akkora adagot kell neki minden nap adjunk, amennyit csak el tud fogyasztani? Ha így tennénk, lassan minden kutya elhízna és jöhetne a kutyáknak készülő Dipankrin meg a Bila-git … mint ahogy fogyókúrás tablettákat is készítenek már kutyáknak

Ismét a természetbe kell kitekintenünk, hogy megértsük a kutyánk falánkságának a hátterét. A kutya őse a farkas, aki opportunista vadászhoz méltóan kisebb-nagyobb állatok elejtésével fedezte a táplálékigényét. Sikeres vadászat után jól tele ette magát, hiszen bizonytalan volt a következő napok kimenetele. Ennek ellenére mégsem látunk a természetben kövér farkast. Ugye-ugye? És nem látunk kövér rókát, oroszlánt, de nyulat és őzet sem …

A vadon élő állatokkal szemben kutyánk táplálása a mi kezünkben van, ha elhízik, ha lefogy, azért is mi magunk vagyunk felelősek. Fejlett világunkban nem elképzelhető, hogy kövessük a farkas ős táplálkozási szokásait és egyik nap nagy mennyiségű eledelt adjunk kutyánknak, aztán meg napokig semmit …

Minden egyes napon annyi ételt kell számára biztosítanunk, ami fedezi az igényeit, elegendő tápanyagot, energiát biztosít számára. Se többet, se kevesebbet. Ha túl sokat adunk neki, arra a legtöbb kutya a hízás mellett emésztési problémákkal, hasmenéssel reagál. Ha alábecsüljük az adagját az viszont súlyvesztéssel, fogyással fog járni.

Az igazán jó minőségű tápból pedig kevesebb is elég, azt pedig, hogy mennyire jól hasznosul, megtapasztaljuk nap, mint nap, mikor kutyánk által lerakott kis csomagot eltakarítjuk.

További hasznos cikkek a PLATINUM-tól:

Zöldkagyló, a természetes ízületvédő

Nem minden fehérje egyforma

A rettegett gyomorcsavarodás

Jó tudni, mi van benne!

 

 

(x)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...