Ásni szabad, de nem mindegy, hogy hol

A legtöbb kutya szeret ásni. A legtöbb gazdi számára viszont ez nemkívánatos viselkedés, főleg, ha ebünk kertünk legszebb részeiben kíván szenvedélyének hódolni. Mit tehetünk? Ebben igyekszik tanácsot adni Nicole Wilde, több kutya viselkedéssel foglalkozó könyv díjnyertes szerzője.

Az ásás az egyik leggyakrabban felmerülő probléma, mellyel a gazdik a szakemberhez fordulnak. Tulajdonképpen nem magával az ásással van a gond, hanem azzal, hogy kutyánk nem a „megfelelő helyen” ás. Minden kertben vannak olyan részek, melyeket hajlandóak vagyunk beáldozni, de az eb rendszerint magától nem ezeket választja, hanem legszebb növényünk tövében kezdi el az alagút ásását.


urdogs.com

A probléma megoldásához először is az okokat kell megértenünk. Sok kutya, főleg azok, akik számára a gazdi nem biztosítja a megfelelő mennyiségű fizikai és szellemi igénybevételt, azért ás, mert egyszerűen unatkozik. Az ásás az egyik módja annak, hogy levezesse felesleges energiáit. Ezekben az esetekben már a testmozgás mennyiségének növelése, a több mentális stimuláció is segíthet.

Ha az ásás a kerítés körül történik, akkor az ok lehet szökési kísérlet is. Ebben az esetben mindenképpen meg kell erősíteni a kerítést, és valamilyen módon csökkenteni a külső ingereket.


straightlinefences.com

A kemény rész pedig itt következik: az ásás a kutyák ösztönös és természetes viselkedése, melyről nehéz leszoktatni őket. Persze egy büntetés alapú módszerrel, meglepetés spray-vel, vagy tettlegességgel „elijeszthetjük” ebünket, amikor féltett növényeink felé közeledik, de ugye Ti sem akarjátok bántani kutyátokat. Néhány kutya, akit ilyen módszerekkel igyekeznek leszoktatni az ásásról, egy idő után már nem is mer kimenni a kertbe.
A büntetésnek lehetnek enyhébb formái is, de talán csapdákat állíthatsz a kertben? A büntetés nem igazán tanácsos és az állandó tettenérés nem is megvalósítható.

Ehelyett egy együttműködésen alapuló megközelítés, mely lehetővé teszi a kutyának, hogy kiélje természetes ösztöneit – de számunkra elfogadható módon – eredményes lehet.
Ez azt jelenti, hogy jelöljünk ki a kertben egy olyan területet, amit nem sajnálunk. Biztosan minden kertben akad egy olyan rész egy távoli sarokban, ahol ebünk nem tud semmiben kárt tenni.


herepup.com

Ha találtunk egy ilyen területet, nincs más dolgunk, mint rávenni kutyánkat, hogy itt ásson. Ehhez természetesen kell számára egy kis motiváció. Helyezzünk el erre a területre néhány ínycsiklandozó finom falatot és ássuk be őket egy kicsit a földbe. Jutalomfalatokkal is körberakhatjuk a kijelölt területet, temessük el ezeket is. A frissen fellazított föld pedig ásásra fogja csábítani barátunkat. „Munka” közben előkerülnek az elrejtett falatkák is, így az adott hely kellemes emlékű marad. Ezt a cselt azért nem elég egyszer bevetnünk, a sok ismétlés növeli az esélyét annak, hogy kutyánk a számára kijelölt helyet fogja előnybe részesíteni, amikor kertészkedni, vagy unalmát elűzni támad kedve.


pinterest.com

Ez a módszer általában működni szokott, az egyetlen ok, amiért mégsem tökéletes, hogy a föld alatt is élnek lények. Az ő „levadászásuk” sokszor jobban csábítja a kutyát, mint bármi, amit mi ajánlottunk fel neki. Ebben az esetben a föld alatti élővilágtól kell mentesíteni kertünket.

A jó hír az, hogy a legtöbb kutya együttműködő és elfogadja a számára felajánlott ásási területet, főleg akkor, ha a föld alól kiásott „kincsecskéket” rendszeresen pótoljuk. A friss föld és a jutalmazás nagyon vonzó ebünk számára, így könnyebben és sikeresebben tudjuk leszoktatni arról, hogy ott ásson, ahol mi nem szeretnénk.

A viselkedés büntetése helyett a megfelelő helyen történő ásásra való ösztönzés a legjobb megoldás!

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: moderndogmagazine.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...