6 tipp, hogyan segíthetünk kutyánknak átvészelni a viharokat

Júniusban gyakoriak a hirtelen támadt, dörgéssel, villámlással járó viharok. A hirtelen hőmérséklet-, és légnyomásváltozás a kutyákra is hat. Nagyon sok négylábú fél, vagy egyenesen retteg a viharban. Mit tehetünk ilyenkor? Nézzünk 6 tippet, hogyan enyhíthetjük kutyánk félelmét.

A kutyák gyakran már előre jelzik a vihar közeledtét, mivel ők érzékelik a légköri nyomás változását is. Vannak olyan ebek, akik már ilyenkor nagyon idegesek, rágnak, fel-alá járkálnak, túlzottan lihegnek vagy folyamatosan ugatnak. Fontos, hogy ilyen esetben nyugodtak maradjunk, ezzel is segítve a kutyának nyugalma megtartásában a vihar alatt.

Az alábbi 6 tipp segíthet a nyugalom megőrzésében:

1. Biztonságos zug

Alakíts ki egy olyan területet, ahová a kutya el tud vonulni, ha kényelmetlenül érzi magát a vihar alatt. Az a lényeg, hogy legyen számára egy kis kényelmes zug, ahová nem jut be a fény és a zaj. Ez lesz az ő személyes „viharbunkere”. Tudni fogja, hogy ide tud behúzódni a viharok alatt, és azt is, hogy itt biztonságban van.

2. Minden ajtót, ablakot, kaput tarts zárva!

A kutyák nagyon meg tudnak ijedni a váratlan zajoktól, pánikba eshetnek és menekülni kezdenek. A villámlás és a mennydörgés gyakran vált ki ilyen reakciót belőlük. Nem szabad megadni az esélyt a menekülésre, ügyelni kell arra, hogy minden ajtó és ablak zárva legyen. Mint mindig, ilyenkor is fontos, hogy kutyád azonosítható legyen, ha mégis megtörténne a baj. A chip mellett egy telefonszámmal ellátott biléta is legyen a nyakörvén, sokszor ennek segítségével hamarabb hazakerülhet.

3. Nevezz ki egy „viharruhát”

A tapasztalat az, hogy ha a kutyára egy ruhát adsz, az sokszor segít neki a különböző szorongások miatti félelem legyőzésében. A ruha enyhe nyomást gyakorol a testére, hasonlóan a bepólyázott csecsemőhöz, megnyugtatja és csökkenti a szorongását.

A következő tipp, talán kicsit nehéz lesz, de nagyon fontos …

4. Ne kényeztesd, simogasd túlságosan

Azzal, hogy nyugtatgatni próbálod, átöleled, simogatod, lehet, hogy több kárt okozol, mint hasznot (bár megjegyezzük, egyes kutyapszichológiával foglalkozó cikkek pont az ellenkezőjét írják…). A kutya azt fogja érzékelni, hogy valami nincs rendben, és még idegesebb lesz. A túlzott kényeztetés helyett egyszerűen maradj nyugodt és határozott, legyél támogató, de nem túlságosan kényeztető.  Fontos, hogy ilyenkor soha ne büntesd a viselkedése miatt!

5. Zavaró tényezők

Próbáld meg valamivel elterelni a figyelmét a félelmetes hangokról és fényekről. Játssz vele, dobálj labdát, vagy próbáljatok ki valami új játékot. Ha úgy látod, hogy ez jó megoldás, akkor  – sok ismétléssel – a játék és a vihar között pozitív asszociációt alakíthatsz ki. Olyan dolgot találj ki amit mindketten élveztek!


fotó: smartpetsstore.com

6. Irányítsd a szorongásait

A kutyák átveszik a gazda energiáját, ideges, feszült energiád azonnal átmegy a kutyára. Vihar idején is próbálj nyugodt és összeszedett maradni, és ez segít majd a kutyának is megnyugodni. Beszélj hozzá boldog és nyugodt hangon, nevess, amikor csak lehet.

(Kutyabarát.hu)

forrás: blog.theanimalrescuesite, indexkép: darwinmyvetservice.com.au
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...