Saját KB bal
Saját KB jobb

Miről árulkodik kutyánk ürülékének állaga?

Szoktátok figyelni, hogy milyen kutyátok széklete? Vagy anélkül, hogy alaposabban szemügyre vennétek, már dobjátok is a kukába? A legtöbben nem szentelünk a kutyaguminak különösebb figyelmet, pedig nagyon sok mindenről árulkodik kedvencünk egészségi állapotát illetően. 

Nem egy kellemes téma, de kutyáink érdekében nem árt alaposan kivesézni az ürülék kérdését. Mivel kedvencünk nem tudja megmondani, hogy fáj vagy görcsöl a gyomra, ezért nekünk, gazdiknak kell ébernek lennünk, és figyelni a jelzéseket. Az egyik legjobb módja ennek, hogy megfigyeljük, mi jön ki kutyánkból.

Milyen a normális kutyaszéklet?

Általánosságban elmondható, hogy az egészséges kutya széklete nedves és szilárd, csak enyhe szaga van.


egészséges széklet

A táppal etetett kutyák széklete nagy mennyiségű és nagy terjedelmű, mivel a legtöbb gyártó természetellenesen sok rostot (pl. cukorrépapép, szója, rizs) ad a táphoz. Az ősi étrend szerint a normális rosttartalom 4-6% között van. Sok száraztáp rosttartalma több mint 15%, a diétás tápoké pedig több mint 28%.

A táppal etetett kutyák széklete általában büdös, mert a szervezet nem tud bizonyos tápanyagokat feldolgozni (pl. gabona és egyéb keményítők, természetellenesen magas burgonya és borsótartalom, melyek számos „grain free” tápban megtalálhatóak). Sokszor figyelhetjük meg azt, hogy több jön ki a kutyából, mint ami bement.


táppal etetett kutya széklete

A nyers élelmiszerrel etetett kutyák ürüléke lényegesen kevesebb és kisebb méretű, keményebb és kevésbé büdös. Ők sokkal több ásványi anyagot visznek be szervezetükbe, székletük világosabb színű és nagyon gyorsan lebomlik. Ha ebben az étrendben nagyon sok a kalcium vagy a csont, akkor székletük fehér, meszes, és előfordulhat székrekedés.


túl sok kalciumot tartalmazó nyerskoszt utáni széklet

Kutyánk étrendjétől függetlenül fontos szemügyre vennünk, hogy az ürülék  általában hogy néz ki, milyen a szaga, így azonnal észrevesszük, ha valami változás van méretben, színben, szagban.

A hasmenés különböző típusai

A következő esetekben, ha a probléma 1 napon belül nem szűnik meg, keressük fel az állatorvost.

A lágy széklet, amikor vér, vagy nyálka nem látható benne, étrendi változtatást, vagy nem következetes (össze-vissza) táplálást jelezhet. Azonban utalhat  bélparazita (pl. Giardia) jelenlétére is.


lágy széklet

Zsíros kinézetű, szürkés színű széklet jelezheti, hogy a kutya étrendjében túl sok a zsír, ami hasnyálmirigy gyulladást okozhat (ez lehet nagyon enyhe, de akár életveszélyes is).


túl zsíros étrendre utaló széklet

Fekete, kátrányszerű széklet jelezheti vér jelenlétét az emésztőrendszerben. Utalhat gyomor-, bélproblémára, melyet okozhat a nem következetes táplálás, de akár a ráknak is lehet a jele.

Vizes hasmenés jelezhet stresszt, vírusos (pl. parvovírus), vagy parazitafertőzést, és gyors kiszáradáshoz vezethet, különösen kölyökkutyák esetében.


vizes széklet

A lágy, nyálkát is tartalmazó széklet parvovírusra, vagy paraziták jelenlétére utalhat.


lágy, nyálkás széklet

A puha, vagy vizes széklet, amelyben férgek, peték láthatók, egyértelmű parazitafertőzést jelez.

A szilárd, puha vagy folyós, vért vagy vérrögöket tartalmazó széklet mindig egy komoly egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet. A friss vér aktuális vérzésre utal –  általában a vastagbélben , vagy a végbélben -, illetve a bűzmirigyekben. Lehet akár egy perforáció a bélfalon (ha például lenyelt valamit a kutya) vagy egy daganat, illetve fekély jele.

A hasmenés lehetséges okai

A hasmenés számos egészségügyi problémára utalhat. 

 

étrend hirtelen változása méreganyagok gyulladásos bélbetegségek
étel-intolerancia, érzékenység, allergia idiopátiás vérzéses gastroenteritis baktériumok túlszaporodása a vékonybélben
válogatás nélküli evés daganatok bélelzáródás
bakteriális fertőzés végbél polip irritábilis bélszindróma
vírusfertőzés exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség vastagbél fekély
 

Hasmenésre utaló, kevésbé nyilvánvaló tünetek

A legtöbb gazda úgy gondolja, hogy ha a kutyájának hasmenése van, akkor ott szorong az ajtóban, alig várja, hogy kimehessen, majd azonnal lekuporodik és laza, híg széklettel könnyít magán. Ha nem jut ki a házból, akkor bent történik meg a” baleset”. Amit azonban sok gazda nem tud, hogy a hasmenést néha erőlködés (olyan, mintha székrekedése lenne) okozza. Ennek oka, hogy a hasmenés felborítja a normális bélműködést, így a kutya folyamatosan ingert érez. Csak erőlködik, de mivel a vastagbél már kiürül, nincs eredmény.

Az erőlködés pedig laza széklethez vezethet. Krónikus hasmenésnél (mivel az erőlködésnek nincs látható eredménye), a gazda mindig csak a híg, laza széklettel találkozik.

A hasmenés egyéb tünetekkel is járhat: láz, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, kiszáradás. Főleg a kölyök és az idős kutyák vannak kitéve a hasmenés okozta kiszáradás veszélyének.

Az is előfordulhat, hogy a széklet első része kemény, majd a második fele puha, vagy nagyon laza, ami a vékonybél megbetegedéseire utal. Például túlszaporodott baktériumok, emésztési vagy felfúvódási zavarok, élelmiszer-intolerancia, exokrin hasnyál-mirigy elégtelenség, dibiosis vagy az emésztőrendszer-funkciózavara (IBS).


vékonybél hasmenés

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

A legtöbb egészséges kutyánál időként tapasztalható laza széklet, vagy hasmenés, ami általában 12-24 órán belül magától elmúlik. A legtöbb ilyen esetet a stressz, vagy az össze-vissza etetés (pl. hirtelen tápváltás) okozza. Minden kutyánál előfordulhat azonban krónikus hasmenés is.

Ha úgy tűnik, hogy a hasmenés után a kutya rendben van – normál aktivitás, normál energiaszint – akkor biztos, hogy csak egy „egyszerű” hasmenéssel van dolgunk, de azért tartsuk szemmel és bizonyosodjunk meg arról, hogy 1 nap alatt normalizálódik a helyzet.

Viszont ha azt látjuk, hogy kutyánk lelassult, vagy azt érezzük, hogy lázas, megváltozott a viselkedése, keressük fel az állatorvost.

Szintén állatorvosi vizitet igényel, ha a székletben vért látunk,  vagy ha a hasmenés legyengüléssel is jár.

Akkor is keressük fel a rendelőt, ha kutyánk láthatóan jól érzi magát, de visszatérő hasmenése van. Fontos, hogy ilyenkor mintát vegyünk a székletből (pl. egy zacskóba), amit magunkkal vihetünk az állatorvoshoz, hogy segítsük azonosítani a kiváltó okokat.

A hasmenés otthoni kezelésének lehetséges módja egészséges kutyáknál

Ha felnőtt kutyánk egyébként egészséges, és a megszokott módon viselkedik – kivéve a hasmenést – akkor 12 órán át ne adjunk enni, inni neki, majd fogjuk diétás étrendre (pl. főtt, darált pulykahús, 100%-os sütőtök).

Keverjünk össze főtt darált pulykahúst sütőtökkel, vagy édes burgonyával 50-50%-os arányban. Ezt 2-3 részre osztva adjuk a kutyának, amíg a széklete 100 %-ban nem lesz normális. Ennek nagyjából 72 órán belül meg kell történnie.

Teljesen természetes hasmenés elleni orvosság a szilfakéreg, amely méregtelenítő hatású. Ezt kölyök, felnőtt, vagy idős kutyáknál egyaránt biztonságosan alkalmazhatjuk.  Naponta kétszer keverjük a diétás étrendbe ( kb. ½ teáskanál 4,5 kilónként).

A bélflóra helyreállítása érdekében adjunk kutyánknak jó minőségű probiotikumot is.

Ha 3 nap diétázás után a széklet állaga nem normalizálódik, feltétlenül keressük fel az állatorvost.

Az alábbi látványos kis videó összefoglalja a széklettel kapcsolatos tudnivalókat:

 
 
 
 
 
 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás:healthypets.mercola.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...