Kutyatartás a kutya hidegben

Az átmeneti enyhülést követően, újra támadnak a mínuszok, jelezve, hogy még messze a tél vége. A nagy hideget nemcsak mi emberek viseljük nehezen, kutyáink szervezetét is igénybe veszi, ezért fokozottan kell rájuk is figyelnünk. Vegyük sorra a legfontosabbakat, amelyekre feltétlen ügyeljünk!

Hőszigetelt kutyaház

A hideg téli napokon a kint tartott kutyák sokkal kiszolgáltatottabbak az időjárás viszontagságainak. Fontos, hogy legyen egy hőszigetelt kutyaház, ahová ebünk be tud húzódni.  Lehetőleg szélvédett helyre tegyük, az alját béleljük ki szalmával, vagy bármilyen jól hőszigetelő anyaggal. A néhány cm-es lábakon álló kutyaház véd a befolyó esőtől vagy a latyakos hótól is. A jó kutyaház nem túl nagy, és nem túl kicsi, a megfelelő méretűt négylábúnk súlya és testmérete alapján tudjuk kiválasztani. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább olvassunk utána, hogy a hasonló méretű kutyusnak mekkora házat javasolnak a szakértők.  Ha túl nagy házat választunk, akkor ebünk nem fogja tudni kifűteni testének a hőjével, ha viszont a ház túl kicsi, vagy a bejárata nem megfelelő méretű, akkor sem fogja szeretni és használni, más helyet keres magának.

Ha kutyusunk megfázott, vagy bármilyen betegségben szenved, tartsuk fűtött helyen, ez a gyógyulás szempontjából kulcsfontosságú lehet.

Rendkívüli hideg esetén még a kinti kutyát is engedjük be meleg helyre!

Víz

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a téli időszakban is rendkívül fontos.  Naponta többször ellenőrizzük, hogy a hidegben nem fagyott-e be a kitett víz, szükség esetén többször cseréljük.

Élelem

A téli időszakban kutyánknak több energiára van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa testhőmérsékletét. Emeljük meg a szokásos élelemadagját kb. 10-20%-kal, vagy váltsunk egy magasabb energiatartalmú tápra.

Sétáltatás

Természetesen ebben az időszakban is fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő mozgást kutyánk számára, de figyeljünk jobban a „részletekre”. Rövidszőrű, kistestű ebekre adjunk kutyapulcsit vagy kabátkát. Válasszunk kényelmes, jó minőségű anyagból készült és könnyen feladható ruhát, ami nem akadályozza Kedvencünket a mozgásban. Nagyon hasznos kiegészítő a kutyacipő, hiszen a sózott utak kimarják a tappancsot, és a gyógyulás bizony hetekig eltarthat. Jó megoldás a tappancsvédő krém használata is.

A hóban történő séta nagyon élvezetes, de időnként ellenőriznünk kell, hogy a lábujjak közé nem fagyott-e be a hó, ami kutyánk számára rendkívül kellemetlen érzés. Ha ebünk hirtelen sántikálni kezd, gyanakodjunk erre, és mielőbb távolítsuk el az ujjak közül a fagyott havat.

Séta után ellenőrizzük azt is, hogy a jég nem vágta-e meg a talppárnákat. Hazaérkezve, a langyos vizes „lábmosás” minden esetben hasznos lehet. 

Fagyási sérülések

A hosszabb időre elszökött, vagy a kóbor ebeknél bizony fagyási sérülések is előfordulhatnak. A szeles, nedves és hideg időben felborulhat a szervezet hőszabályozása, és a fokozott hőleadás következtében előfordulhat a test általános lehűlése. Leggyakrabban a kiálló testrészeket, mint az orr, farok vagy a fülek, érinti a fagyásveszély. Elsőfokú fagyás esetén lelassul a vérkeringés a hidegnek leginkább kitett testrészekben, kipirul, szederjessé válik, majd  megduzzad a bőr. A duzzanat növekedése és hólyagosodása már másodfokú fagyásra utal. Harmadfokú fagyási sérülésnél pedig elüszkösödik és elhal az érintett bőrfelület. Ez a fagyás legsúlyosabb formája. Ha a kutyán fagyott testrészt veszünk észre, nagyon fontos, hogy nem szabad hirtelen felmelegíteni. Amennyiben a bőrfelület még nem hólyagos, bármilyen puha ruhával jól dörzsöljük át és mielőbb keressük fel állatorvosunkat.

TIPP: Kutyaelsősegély tanácsok

Kullancsok

Minden évszakban előfordulnak, így télen is, ha enyhébb az idő. Fordítsunk megfelelő figyelmet a megelőzésre! A Kullancsokról bővebben korábbi cikkünkben is olvashattok.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Fotók: animal-photos.org
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...