Kutya a lakásban – így takaríts, és nem lesz büdös

Tippek és tanácsok a Neveljünkkutyát.blog.hu szerzőjétől. Bár sok kutyás számára éppen egy kis „kutyaszag” teszi meghitté és családiassá az otthont, de van olyan helyzet, amikor ezen változtatni kell. Egy tisztán tartott kutya ugyan kevésbé áraszt rossz szagokat, de a kutya és a lakás tisztán tartása több szempontból is fontos.

Otthoni balesetek és következményeik

Itt a gyorsaság a döntő. Ha otthon vagyunk, amikor a kutya bepisil/bekakil/hány, akkor azonnal fogjunk neki a takarításnak, mert minden perccel nő a nehezen elűzető szagok mennyisége. A „nagyját” szedjük fel egy jókora adag papírtörlővel és gyorsan zacskózzuk is be, mielőtt kidobjuk. A kövezett vagy műanyagpadlós felületre villámsebesen fújjunk egy erősebb tisztítószert. Ez lehet az állatfelszerelés boltokban kapható enzimes spray, amit kifejezetten szagsemlegesítésre gyártanak, de ha nincs, jöhet az ablaktisztító vagy más, általános tisztítószer.

A lényeg, hogy lehetőleg száradás előtt fújjuk be a felületet, utána már ráérünk alaposan eltakarítani a foltot. Mindig legalább két körben érdemes tisztítani, az első menetben eltávolítunk minden látható koszt, a másodikban pedig tiszta eszközökkel és egy újabb adag tisztítószerrel az utolsó adag szagmolekulát is elűzzük. Ezzel nem csak pillanatnyi higiéniát érünk el, de kölyökkutya esetében minimalizáljuk a további pisi/kaki kockázatát is, hiszen nem marad ingert kiváltó szagnyom a lakásban. Kárpitoknál ugyanez az elv, kutyás háztartásban mindenképpen célszerű betankolni megbízható kárpittisztítóból.

Belefekszik, belehempereg, beszőrözi

Megspórolunk magunknak némi energiát és időt, ha felügyeljük a kutya mozgásterét a lakásban és nem hagyjuk, hogy minden bútoron garázdálkodjon. Takaró vagy törülköző – mindegy, a kutyákkal könnyű megértetni, hogy hova és mire szabad feküdniük. Minél több mosható textilt és huzatot használunk, annál jobb, feltéve, hogy nem vagyunk szilárd meggyőződésű gazdák, akik tiltják a bútoron hentergést.

A kutya helye

A kutya ugyebár helyes állat, szereti a helyeit, és jó sok koszt hord oda. Csak rajtunk múlik, hogy ide könnyen tisztítható fekhelyet veszünk vagy csinálunk-e. Millió alternatíva közül választhatunk, de ha a kutyánk nem szereti se a kosarat, se a párnákat, akkor vegyünk neki egy filléres rongyszőnyeget – ezek könnyen tisztíthatóak és nem értékesek, nyugodt szívvel kihajíthatjuk őket, ha már nehéz tisztán tartani.

Takarítani…

Az a helyzet, hogy a kutyaszag akkor érezhető a lakásban, ha nincs rendszeresen és alaposan kitakarítva. Ehhez el kell húznunk a bútorokat és a rejtett sarkokból is kiporszívózni a por- és szőrlabdákat, mert elsősorban ezek a rejtőző ügynökök a felelősek azért, ha a lakásban kosz- és kutyaszag van. A kevésbé érzékeny felületeket a jó öreg klóros szerekkel a legjobb felmosni, így megakadályozzuk a baktérium szaporulatot.

Nagytakarítani…

A szőnyegeket és kárpitokat nem árt évente egyszer-kétszer professzionális módon kitakaríttatni (vagy kitakarítani, ha van célgépünk). A mélymosást és a vegyszeres kárpittisztítást semmi nem pótolja, ezért megéri időnként egy kis plusz pénzt ráfordítani, utána sokkal könnyebb szinten tartani.

Forrás: neveljunkkutyat.blog.hu

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...