Saját KB bal
Saját KB jobb

A hosszú szőr előnye

A nyár teljes erőbedobással tombol, a hőmérséklet az egekbe szökik. Törődő gazdiként mindent megteszel kutyádért, és épp ezért, ha ránézel hosszú szőrű kedvencedre, úgy érzed, a legjobb amit tehetsz, hogy egy alapos szőrvágással könnyítesz rajta ebben a hőségben. Azonban éppen ezzel nem segítesz! 

Álljunk meg egy pillanatra az ollóval!

Igaz, hogy mi nem szivesen hordanánk szörme kabátot 40 fok melegben, de ugyanez kutyánk számára a hőségtől való védelmet biztosítja. A kutya szőre úgy működik mint egy jó szigetelés egy házon. Megakadályozza, hogy túlságosan lehüljön télen és nem engedi a túlmelegedést a nyári hőségben. 

A kutya bundája több rétegből áll, melyek lényeges szerepet játszanak a hőháztartásban. Ettől a jól működő rendszertől megszabadítva kutyánknál diszkomfort érzetet, esetleg túlhevülést idézhetünk elő. Ezen túlmenően a kutya szőrzete megvédi őt a napégéstől vagy a bőrrák kialakulásától is.

Tehát, a maximum amit tehetünk, egy “nyári frizura” kialakítása, azaz hosszú szőrű kedvencünk bundáját megrövidíthetjük egy kissé, de bőrig soha ne vágjuk le a szőrt. Ha nem nyúlunk hozzá, a kutya így is úgy is természetes módon, vedléssel megszabadul a nyáron fölöslegessé vált melegítő bundától. Abban segítsünk neki, hogy ez minél hamarabb megtörténjen, gyakori keféléssel a vedlő szörzetet gyorsabban eltávolíthatjuk, megelőzve ezzel az ilyenkor gyakori hot-spot kialakulását, mivel a levegő könnyebben átjárja az állat bőrét.

Patadoki – Alternatív Állatgyógyászat

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...